In België worden de coronamaatregelen flink aangescherpt. Zo komt er een brede mondkapjesplicht en is thuiswerken voortaan verplicht.
Een strikte naleving is volgens de Belgische regeringen noodzakelijk om een lockdown te vermijden. Het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames en aantal patiënten op de intensive care zijn de afgelopen twee weken bijna verdubbeld bij onze zuiderburen. Om een totale overbelasting van het gezondheidssysteem te vermijden en het onderwijs en de economie zo normaal mogelijk te laten functioneren, grijpen de regeringen in.
De coronamaatregelen in België op een rijtje:
1. Veilige afstand en beperking sociale contacten
Belgen worden opgeroepen de basisregels te respecteren. Het gaat daarbij met name om het houden van 1,5 meter afstand en het beperken van de sociale contacten. De Belgische regeringen adviseren dringen om de sociale contacten maximaal te beperken en deze bij voorkeur buiten te laten plaatsvinden.
2. Brede mondkapjesplicht
Er komt een brede mondkapjesplicht. Zo dient het mondkapje verplicht te worden gedragen in de volgende situaties:
- in de besloten ruimtes van het openbaar vervoer en het georganiseerd collectief vervoer;
- bij de medische en niet-medische contactberoepen;
- in zorginstellingen;
- in inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten worden uitgeoefend;
- bij evenementen, zowel indoor als outdoor en ongeacht de grootte van het evenement;
- in winkels en winkelcentra;
- in publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsinstellingen;
- in publieke gebouwen en gerechtsgebouwen;
- in bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
- in publiek toegankelijke ruimtes van de inrichtingen behorende tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector;
- in fitnesscentra
- in gebouwen voor de erediensten.
De mondkapjesplicht geldt vanaf de leeftijd van 10 jaar. Wat het onderwijs betreft, beslissen de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschappen afzonderlijk of zij een mondkapjesplicht voor kinderen jonger dan 12 willen invoeren. Het mondkapje mag enkel incidenteel worden afgezet om zittend te eten en te drinken, en wanneer het dragen ervan onmogelijk is omwille van de aard van de activiteit, bijvoorbeeld tijdens het sporten.
3. Covid Safe Ticket+
Het zogenaamde Covid Safe Ticket (te vergelijken met het coronatoegangsbewijs in Nederland) is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat. Het Ticket geeft toegang geeft tot bijvoorbeeld evenementen en de horeca.
Het Overlegcomité beslist dat op plaatsen en evenementen waar het Covid Safe Ticket van toepassing is, ook het mondkapje verplicht wordt. Dus Covid Safe Ticket + mondmasker.
Het Covid Safe Ticket + mondmasker wordt verplicht voor:
- publieke evenementen en private bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten,
- horeca (inclusief privé-bijeenkomsten die er plaatsvinden),
- schouwburgen, concertzalen, musichalls, cabarets en andere accommodaties voor podiumkunst, culturele centra en multifunctionele zalen voor culturele activiteiten, indoor circus, cinema’s, musea en (indoor) pret- en themaparken.
Discotheken en discotheken die geen verplichte mondkapjesdracht willen toepassen, moeten hun bezoekers verplichten het Covid Safe Ticket te combineren met een zelftest ter plaatse. Dus Covid Safe Ticket + zelftest.
4. Verplicht thuiswerken
Thuiswerken wordt verplicht in de privésector en bij alle openbare besturen, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering. Per personeelslid is één terugkeerdag per week mogelijk. Vanaf 13 december wordt het aantal terugkeerdagen opgetrokken naar maximaal twee per personeelslid.
Dit moet bijdragen aan het verminderen van het aantal contacten, ook op het openbaar vervoer. Er moet een maandelijks elektronisch register bijgehouden worden dat ter beschikking gesteld wordt via het portaal van de sociale zekerheid.
5. Veralgemeende extra vaccinatie
Voor iedereen die volledig gevaccineerd is, komt er zo snel mogelijk een extra vaccinatie of boosterprik. Een bijkomende vaccinatiedosis was al voorzien voor een aantal groepen, onder wie 65-plussers, personen met verminderde immuniteit of zij die werden ingeënt met Johnson & Johnson. Nu zal ook de rest van de bevolking in aanmerking komen voor een extra prik.
Voor de 5 tot 11-jarigen zal de vaccinatie zo snel mogelijk opgestart worden, indien gunstig advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-Ethiek en na goedkeuring van het Europees Geneesmiddelen Agentschap en op vrijwillige basis.
6. Ventilatie
Om de luchtkwaliteit in scholen en bedrijven goed op te volgen, wordt aan de regionale ministers van Onderwijs en Werk gevraagd ervoor te zorgen dat er versneld en veralgemeend CO2-meters komen in alle lokalen van scholen en bedrijven waar veel mensen samenkomen.
De maatregelen gaan zaterdag in en gelden tot 28 januari 2022. Begin januari worden de maatregelen geëvalueerd.