Tijdens controles hebben inspecteurs van Waterschap Limburg blauwalgen aangetroffen bij zwemlocaties in Stevensweert en Ohé en Laak.
Blauwalgen kunnen bij aanraking of inname bepaalde gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom wordt geadviseerd om contact met deze wateren te vermijden. Het gaat om zwemlocatie Kris Noord (plas Brandt) in Stevensweert en dagstrand de Maasterp (Dilkensplas) in Ohé en Laak. Hier geldt een negatief zwemadvies. Dit staat met borden aangegeven, meldt Waterschap Limburg op haar website.
Het waterschap blijft de situatie ter plekke nauwlettend in de gaten houden door regelmatig inspecties uit te voeren en monsters te nemen. Wanneer het gevaar voor blauwalg is verdwenen, worden de borden verwijderd.
Blauwalgen of blauwwieren zijn cyanobacteriën die eruit zien als wier. Blauwalgen zitten van nature in elk oppervlaktewater, maar bij hoge temperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen en blauw-groene en/of rode drijflagen vormen. Wanneer mensen of dieren in contact komen met water waarin veel giftige blauwalgen voorkomen, kunnen zij daarvan gezondheidsklachten ondervinden.
Deze klachten zijn jeuk, huiduitslag, maagdarmklachten, hoofdpijn, oog- en oorpijn, afnemende activiteit, duizelig, ademhalingsproblemen en kramp. Het Waterschap adviseert dan ook om contact met water, waarin zich drijflagen bevinden te vermijden. Dit geldt overigens ook voor huisdieren. Bij onverhoopt contact wordt geadviseerd de betreffende lichaamsdelen goed af te spoelen.
De #watertemperatuur op de #Maas blijft langzaam stijgen en op steeds meer locaties wordt #blauwalg getroffen. Vaak hebben ze een groene kleur, zoals hier op de Oude Maas bij Stevensweert. Weet jij wat blauwalgen zijn en hoe je ze kunt herkennen? https://t.co/p5RQbzyl8R pic.twitter.com/7wzmPrZT2a
— RWS Zuid NL (@RWS_ZN) 31 juli 2018