Hoewel nauwelijks merkbaar is er in de afgelopen jaren en maanden hard gewerkt om de unieke religieuze collectie van de Amelbergabasiliek en Schatkamer / Museum ‘t Stift niet alleen te behouden voor komende generaties, maar ook om klaar te zijn voor de Heiligdomsvaart in 2022.
Sinds vrijdag 15 oktober jl. zijn de reliekschrijnen van Amelberga, Benedicta en Cecilia weer veilig en behouden terug in Susteren, na een restauratie in het Restauratie Atelier Limburg te Maastricht. Ook het unieke Evangeliarium, de wapenrok van Zwentibold en een aantal schilderijen verblijven om dit moment elders en worden gerestaureerd c.q. geconserveerd. De komende maanden zullen nog meerdere kunstobjecten uit de Susterense collectie een grondige restauratie ondergaan.
Een werkgroep is in de afgelopen jaren en maanden bezig geweest met fondswerving en het treffen van voorbereidingen. “Subsidies en offertes aanvragen, overleg plegen en afspraken maken werden deels bemoeilijkt vanwege alle Coronaperikelen, maar gaf ook enige speelruimte omdat heel veel activiteiten kwamen stil te liggen”, aldus voorzitter Hugues von Schwartzenberg van de werkgroep.
“Als werkgroep zijn we sinds enkele maanden weer fysiek aan het vergaderen en het is opvallend dat iedereen toch de tijd heeft weten te benutten om vooruit te denken. We zetten alles op alles om komend voorjaar klaar te zijn met de restauraties en om bezoekers weer de volledige collectie te kunnen laten zien. Natuurlijk moeten we nog heel wat meters maken, maar dat gaat vast en zeker lukken!”
De gemeente Echt-Susteren en andere partijen denken mee. “Momenteel wordt er een aantal ideeën uitgewerkt, waarbij ook gekeken wordt naar o.a. vergaande samenwerking binnen onze gemeente op het gebied van bezinningstoerisme. Verder kijken we over gemeentegrenzen heen om te komen tot Euregionale samenwerking als het gaat om het culturele erfgoed dat onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis en historie van Susteren blijvend onder de aandacht te brengen. We willen graag bezoekers en gasten die Schatkamer / Museum ‘t Stift bezoeken, een ervaring laten beleven hoe het was om in die tijd te leven. Adellijke dames die in het klooster verbleven, de kerstening die zich voltrok vanuit Susteren en de opkomst en ondergang van de legendarisch koning Zwentibold zijn enkele voorbeelden die tot de verbeelding spreken.”
De komende maanden zal steeds meer duidelijk worden wat de vernieuwende koers gaat worden waarop de werkgroep wil gaan inzetten. “Tussentijds zullen we regelmatig melding maken wat de stand van zaken is. Het belangrijkste nu is het behoud van de kunstobjecten en op tijd klaar te zijn voor de Heiligdomsvaart in 2022! Kortweg gezegd: eerst kijken wat moet en dan kijken wat kan!”
