Het kabinet komt boeren tegemoet die getroffen zijn door de aanhoudende droogte en de gevolgen daarvan.
Net als voorgaande jaren worden in december de financiële toeslagen vanuit Brussel uitgekeerd. Boeren die niet zolang kunnen wachten, kunnen een verklaring aanvragen waarmee een overbruggingskrediet kan worden aangevraagd, zodat de bedrijfsvoering door kan gaan. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
In december ontvangen bijna alle boeren hun financiële toeslagen vanuit Brussel. Net als voorgaande jaren wordt ook dit jaar ingezet om zoveel mogelijk betalingen in december af te handelen. Wanneer er landbouwers zijn die in financiële problemen komen komt er de mogelijkheid om een verklaring aan te vragen waarmee een overbruggingskrediet kan worden aangevraagd bij de bank. Voorwaarde voor een financiële toeslag is de verplichting om vanggewassen in te zaaien voor het vergroenen van de landbouw.
De minister wil een tijdelijke ontheffing van deze verplichting. Hierover wordt overleg gevoerd met de Europese Commissie. Deze tijdelijke maatregel kan bijdragen aan het oplossen van het eventuele tekort aan veevoer door de droogte. Het verbod om na 1 september nog mest uit te rijden over akkergrond wordt uitgesteld naar 15 september. Aan de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) is advies gevraagd of dit voldoende is en onder welke voorwaarden. Voor grasland geldt dat later uitrijden mogelijk schadelijk is voor het milieu.
Daarom is aan het CDM advies gevraagd over de mogelijke effecten van het verruimen van de uitrijdperiode voor grasland. Dit geldt ook voor het scheuren van grasland met het oog op graslandvernieuwing. Vorige week had Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) aangedrongen op crisismaatregelen. De verwachting is dat de komende weken nauwelijks neerslag zal vallen en de regen die daarna mogelijk komt, zal onvoldoende zijn om de gewassen op het land te redden. LTO Nederland bestempelt de huidige droogtesituatie daarom als een crisis.
Het is voor het eerst dat landelijk geldende crisismaatregelen voor boeren van kracht moeten worden vanwege de droogte. Eerder zijn wel crisismaatregelen voor boeren genomen vanwege te veel neerslag in specifieke regio’s. Tot op heden werd 2018 gekenmerkt door weersextremen. Halverwege maart was er sprake van vrieskou. De maanden april en mei werden geschetst door regionaal zeer hevige en overvloedige regenval. En in juni en juli was er sprake van een landelijke en langdurige droogte en een hittegolf.
Deze weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat boeren onvoldoende gras en maïs kunnen oogsten om hun dieren te voeren gedurende de winter. Inmiddels hebben akkerbouwers soms complete percelen met gewassen op moeten geven.
LTO is blij met de maatregelen van het kabinet. De gevolgen van de droogtecrisis voor middellange termijn worden inmiddels duidelijker. Groenten, fruit en aardappelen zullen schaarser zijn dan consumenten gewend zijn, een afwijkende kwaliteit hebben en duurder. LTO Nederland is in gesprek met retailers om afzet te generen van te kleine, verkleurde of vervormde groenten en fruit.