Elektronicazaak Boxxer dreigt ‘per direct de huur op te zeggen in het centrum van Geleen’ en naar tuin- en woonboulevard Gardenz te verhuizen, als EP:Tummers daar komt.
Eind augustus werd duidelijk dat de gemeente Sittard-Geleen het concept van Gardenz verder gaat oprekken, door de verkoop van bruin- en witgoed mogelijk te maken. Dit om EP:Tummers de kans te geven zich te vestigen in Gardenz. Volgens het stadsbestuur worden bruin- en witgoed ‘ook gezien als woninginrichting’ en is het daarom ‘niet onlogisch’ deze branche toe te staan. Bovendien worden op Gardenz nu al keukens inclusief bruin- en witgoed verkocht.
Maar EP:Tummers gaat ook kleine elektronica (telefoons, laptops en dergelijke) verkopen. De gemeente wil de eis opleggen dat niet meer dan twintig procent van de winkel hiervoor wordt ingericht. Ook eist het college dat de winkel een ‘afhaal-, ruil- en reparatiefunctie’ krijgt met voldoende parkeerruimte voor auto’s met aanhangers. Verder moet de zaak minimaal een oppervlakte van 1000 vierkante meter krijgen.
Met deze eisen hoopt de Gemeente Sittard-Geleen de gevolgen voor de centra van Geleen en Sittard te ‘minimaliseren’. Ondernemers daar vrezen concurrentie van retail in de periferie. Juist om die reden heeft elektronicazaak Boxxer inmiddels bezwaar gemaakt bij de gemeente Sittard-Geleen.
Het Bureau Stedelijke Planning heeft volgens Boxxer gegevens aangeleverd die niet juist zijn en daarmee de Gemeenteraad en het College van Burgermeester en Wethouders een verkeerd inzicht gegeven. Zo wordt gesuggereerd dat de winkel voor een belangrijk deel is ingericht voor de internetconsument, die in de winkel terecht kan om artikelen te testen (‘look and feel’). “Fysieke, stenen winkels als EP:Tummers zijn niet vergelijkbaar met internetshops zoals Coolblue, Wehkamp of Bol.com. EP Tummers is een elektronica vakmanschapszaak. Elektronica vakmanschapszaken, waaronder EP:Tummers, behalen nog geen 10 procent van hun omzet via internet. Van deze 10 procent clientèle komt zeker 70 procent niet in de buurt van een van de fysieke winkels van de desbetreffende elektronica vakmanschapszaak. Deze consumenten zijn afkomstig uit het gehele land en vinden zaken als EP:Tummers via een prijsvergelijker of op Google. De bestellingen van deze consumenten worden direct vanuit een centraal magazijn of distributiecentrum verzonden, waarna de consumenten hun bestelde goederen vaak binnen 24 uur tijdsbestek ontvangen. Hier komt geen fysieke winkel of showroom aan te pas”, schrijft Boxxer in het bezwaarschrift.
Een bestemmingsplan is volgens Boxxer opgesteld voor een reden. “Met recht staan in elk bestemmingsplan richtlijnen waar men zich aan moet houden. Het huidige bestemmingsplan ‘Huis- en tuinboulevard’ is een plan dat geschreven is voor de specifieke bestemming om het Gardenz-terrein voor te behouden voor de vestiging van ondernemers in de branches Wooninrichting, Doe-het-zelf, Bouwmarkten en Tuincentra. In de stadscentra van Geleen en Sittard zijn veel bedrijven gevestigd die graag zouden willen verhuizen naar gebieden met goedkope meters, zoals Gardenz. Het oorspronkelijke bestemmingsplan is er juist voor opgesteld om dit te voorkomen. Geen enkele stad of dorp heeft belang bij leegloop van het centrum. Dit is slecht voor het uiterlijk aanzien van de algehele stad, de horeca, het toerisme en alle andere activiteiten die nodig zijn om een stad interessant te houden voor haar inwoners. Dergelijke ontwikkelingen zijn dan ook zeer schadelijk voor (heersende gemoedsrust binnen) de gemeente. Het is ondenkbaar dat na wijziging van het bestemmingsplan, een televisie zomaar uit de categorie elektronica valt en zijn intrede doet bij wooninrichting. Waarom wordt dan niet ook een muziekwinkel toegelaten? Een drumstel of een piano kan in die zienswijze ook gezien worden als een meubelstuk.”
Door het klein elektronica te beperken tot ‘slechts’ 20 procent van de totale verkoopvloeroppervlak, meent de gemeente de winkeliers in het centrum tegemoet te komen. “In deze winkel met een vloeroppervlakte van wel 1440 m2 betreft het hier zeker 280 m2. Er is geen enkele telecomshop in Zuid-Limburg met een dergelijke winkelvloeroppervlakte te vinden. Een gemiddelde Expert, Electroworld of Boxxer is vaak niet groter dan 300 m2, waar ook witgoed en televisies moeten worden gepresenteerd. In het onderzoek wordt aangegeven dat er genoeg ruimte is voor een winkel van dit formaat. Deze opvatting staat echter haaks op de heersende trend binnen de elektronicabranche”, aldus Boxxer.
Als het aan Boxxer ligt, zal EP:Tummers net als alle andere elektronicawinkels en andere collega’s uit de overkoepelende detailhandelsbranche plaats moeten nemen in het stadscentrum. “Dit is pas goed voor de gemeente, daar het in lijn ligt met de wens van haar inwoners om het aanzien van de stadskern niet te laten verzaken. De gemeente zou zich niet moeten laten lijden door een slimme projectontwikkelaar, die met een dergelijke actie weer een pand kan verhuren. De gemeente zou er alles aan moeten doen om de leegloop in het centrum tegen te gaan. Indien de gemeente toch besluit de vergunning te verstrekken zal Boxxer Limburg VOF per direct haar huurcontract opzeggen in het centrum van Geleen en zullen wij ons met plezier melden bij de projectontwikkelaar voor de winkelruimte naast EP:Tummers. We willen graag voldoen aan de voorwaarden die de gemeente ons stelt”, dreigt Boxxer in het bezwaarschrift.
LEES OOK: