De brandweer is maandag rond 20.20 uur uitgerukt voor een brand in een leegstaand gebouw aan de Thornerweg in Wessem.
De hulpdiensten schaalden op naar GRIP 1. Er was sprake van een zeer grote brand en flinke rookontwikkeling. Veiligheidsregio Limburg-Noord raadt iedereen die last heeft van de rook aan de ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Er is volgens de brandweer geen asbest vrijgekomen. Er is voor de omgeving geen enkel moment gevaar geweest voor de volksgezondheid.
Bij aankomst van de brandweer was de brand al uitslaand, waarop men twee extra blusvoertuigen liet komen en een waterwagen. In eerste instantie werd gedacht aan het vrijkomen van asbest, maar al snel werd duidelijk dat het gebouw vorig jaar geheel is gesaneerd van asbest. Dit bevestigde ook een woordvoerster van de Mutsaersstichting, de eigenaar van het gebouw. Tijdens het blussen bleek dat een gasleiding in het gebouw was beschadigd. De nutsbedrijven werden gewaarschuwd om het gas van buiten het gebouw af te koppelen.
Bij de brand kwam veel rook vrij en deze trok ook over een gedeelte van de kern van Wessem, een stukje van Heel en de A2. Verkenningsploegen van de brandweer hebben in het gebied waar de rook neerstreek metingen verricht om te kijken of er mogelijk verhoogde waardes gemeten werden van gevaarlijke stoffen. Uiteindelijk bleek dit niet het geval. Op enkele tientallen meters van het brandende gebouw ligt een basisschool en op ongeveer 60 meter liggen de eerste woningen. Deze werden allen niet bedreigd door het vuur.
Het vuur was moeilijk te bestrijden vanwege de complexe indeling van het gebouw. Daarnaast was het dak op enkele plaatsen ingestort en/of instabiel zodat binnentreden van de brandweerlieden werd bemoeilijkt. Zodoende kon het sein ‘brand meester’ pas rond middernacht worden gegeven. Het nablussen zal nog enige uren duren. Wanneer de brandweer terug zal treden, zal de gemeente het terrein afzetten en politiebewaking instellen. Deze zal samen met het team brandonderzoek van de veiligheidsregio een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand. Bij daglicht zal de gemeente in samenspraak met de afdeling Bouw & Woningtoezicht, de eigenaar van het bouwwerk en de verzekeraar bekijken wat er moet gebeuren met het pand.