Woensdag om 22.48 uur vindt de zonnewende plaats en begint de astronomische winter. Daarmee is vandaag de kortste dag van het jaar met gemiddeld over het land 7,45 uur licht. Vanaf donderdag worden de dagen (heel) langzaam alweer iets langer, maar de ochtenden worden tot eind van het jaar nog donkerder.
Op 21 december gaat de zon niet het vroegst onder en komt ze ook niet het laatst op. Deze momenten vallen namelijk niet op dezelfde dag. Dit komt doordat de baan van de aarde om de zon geen perfecte cirkel vormt, maar een beetje een ellips. Er zitten ongeveer achttien dagen tussen deze twee momenten, legt Jaco van Wezel van Weeronline uit.
De vroegste zonsondergangen, in het midden van het land rond 16.28 uur, vonden dit jaar plaats tussen 11 en 15 december. De laatste zonsopkomsten, rond 08.48 uur, vinden plaats van 27 december tot en met 4 januari. De kortste dag valt hier middenin en is dit jaar dus op 21 december. Wat dat betreft zijn er niet alleen donkere dagen voor kerst, maar ook na kerst.
Eind januari bijna anderhalf uur langer licht
Pas in de loop van januari gaan de dagen echt goed lengen, verwacht Van Wezel. Vooral ’s middags is al snel te merken dat het later donker wordt en later in de maand ook ’s ochtends. Eind januari gaat de zon in het midden van het land om 17.25 uur onder. Dat is bijna een uur later dan nu. ’s Ochtends komt de zon dan rond 08.20 uur op; 25 minuten eerder dan vandaag. Op 20 maart begint de lente. De dagen zijn dan weer langer dan de nachten.
Meteorologische winter
Voor meteorologen is de winter woensdag al aan zijn 21ste dag bezig. De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. Hierbij zijn de koudste maanden (december, januari en februari) samengevoegd. Op 1 maart begint de meteorologische lente.