De naleving van coronamaatregelen als thuiswerken, afstand houden en laten testen bij klachten nam toe tijdens de recente periode van hoge besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Er is minder horecabezoek geweest en minder bezoek ontvangen. De ervaren dreiging van het coronavirus nam toe.
Daarbij werd naleving weer makkelijker gevonden en steeg het draagvlak voor de maatregelen. Dit blijkt uit vragenlijstonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en).
Het vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid is op het laagste punt sinds het begin van de pandemie, nog 16 procent van de deelnemers is positief (39 procent neutraal, 46 procent negatief). Dit is 2 procent onder deelnemers die (nog) niet gevaccineerd zijn (7 procent neutraal, 91 procent negatief). Onder deelnemers die negatief zijn over de corona-aanpak van de overheid, vond bijna driekwart (71 procent) dat er (veel) te weinig maatregelen werden getroffen om het coronavirus te bestrijden. Kritische deelnemers noemen daarnaast de in hun ogen trage start met de boostervaccinatie als reden voor hun onvrede.
Er was een grote stijging in het percentage respondenten dat zich bij klachten heeft laten testen bij een GGD of een andere testlocatie: van 29 procent in de vorige meetronde naar 45 procent nu. Daarnaast deed 32 procent een zelftest bij klachten, wat betekent dat minder dan een kwart (23 procent) van de deelnemers met klachten helemaal niet heeft getest. Nog niet eerder hebben zoveel mensen bij klachten getest. Een vergelijkbare toename was zichtbaar bij kinderen.
De onderliggende cijfers over deze en andere onderwerpen zijn te vinden op de uitgebreide onderzoekspagina. Om beter te begrijpen hoe mensen denken over de coronamaatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hieraan te houden en wat de impact op mensen is, voeren het RIVM, GGD GHOR Nederland en de regionale GGD’en sinds het voorjaar van 2020 samen een groot onderzoek uit. Dit richt zich op het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het met hen gaat. Bovenstaande resultaten zijn afkomstig uit de zeventiende meting onder ruim 46.000 mensen in de periode van 24 tot en met 28 november 2021, en vergeleken met resultaten uit de eerdere metingen. Deze inzichten helpen de overheid om burgers beter te ondersteunen en informeren, onder andere via steunpuntcoronazorgen.nl.