Een gewone duikexpeditie van de recoverydivers nam een onverwachte wending toen duikers een noodoproep ontvingen van een man genaamd Wesley. Zijn telefoon, gevuld met kostbare herinneringen en gegevens, was in het water gevallen bij de aanlegsteiger van Yacht Center in Stevensweert.
De telefoon bevond zich op een diepte van ongeveer 6 meter. Dit verlies kwam bovenop een al pijnlijke dag voor Wesley, waarin hij ook zijn autosleutels in het water had laten vallen.
Het verlies van zijn telefoon en autosleutels was slechts een van de vele tegenslagen die Wesley die dag te verwerken kreeg. Onlangs had hij zijn geliefde boot verkocht, terwijl zijn vrouw ernstig ziek was en ze samen de moeilijke strijd aangingen. In dergelijke tijden van zorg en stress is er weinig ruimte voor zulke ongelukkige voorvallen.
Wat de situatie nog zorgwekkender maakte, was het feit dat Wesley geen back-up had van de dierbare foto’s en belangrijke documenten op zijn telefoon. Hoewel zijn Samsung S22 Ultra over een IP68-rating beschikte, wat in theorie betekent dat de telefoon nog steeds functioneel zou kunnen zijn na 24 uur onder water, kon niemand garanties bieden.
Een dag na Wesley’s noodoproep begaven een team van duikers zich op een reis naar Stevensweert, die een reis van ruim 2 uur vereiste. Ondanks een korte koffiepauze onderweg, arriveerden ze 20 minuten eerder dan gepland, geholpen door gunstige windomstandigheden.
Wesley was in staat om de exacte locatie aan te wijzen waar zijn telefoon in het water was gevallen, wat de zoektocht aanzienlijk vergemakkelijkte. Kort daarna was een duiker klaar om af te dalen in een droogpak, met een duikfles op zijn rug en een metaaldetector in de hand.
De duiker bevestigde de seinlijn en begon zijn afdaling in het water. Het zicht onder de steiger viel mee, aangezien ze zich in een gebied bevonden dat bekend staat als de Molenplas, een deel van de Oude Maas. De Maas had tot ongeveer 1850 talloze vertakkingen, maar deze werden later gedempt, waardoor de Oude Maas enkel nog gevoed werd door de Geleenbeek en de Echter Molenbeek.
Op een diepte van 6 meter zag de duiker al de bodem van de rivier en na nog een meter afdalen begon de intensieve zoektocht. De bodem was bezaaid met allerlei voorwerpen, waaronder emmers, blikjes, stukjes draad en zelfs een trapauto.
Het bleek dat de telefoon niet recht naar beneden was gevallen, omdat deze zich niet onder de steiger bevond. De zoekruimte werd vergroot, met de seinlijn als referentiepunt. Na 23 minuten zoeken werd er een veelbelovend signaal opgevangen: de telefoon van Wesley!
Opvallend genoeg was het hoesje van de telefoon geopend, waarschijnlijk doordat het in het water was opengegaan en daardoor begon te “zweven.” De telefoon bevond zich 8 meter van de plek waar hij oorspronkelijk was gevallen.
De duiker begon rustig aan zijn opstijging, aangezien veiligheid voorop staat bij duikactiviteiten. Toen hij weer boven water kwam en de telefoon aan Wesley overhandigde, was de dankbaarheid voelbaar. Het bleek dat de telefoon nog steeds aan stond en operationeel was, wat zorgde voor een moment van vreugde te midden van de chaos.
Een kwartier later waren de duikers aangekleed en klaar om terug te keren naar huis. De missie was geslaagd, en ze hadden opnieuw iemand heel gelukkig gemaakt.