Inwoners van de provincie Limburg zijn op jaarbasis ruim 300 euro meer kwijt aan energiekosten dan de gemiddelde Nederlander. Gemiddeld betalen Limburgse huishoudens jaarlijks 4451 euro aan hun energieleverancier, waar het landelijk gemiddelde op 4147 euro ligt. Binnen de provincie zijn enkele opvallende verschillen tussen gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van cijfers van het CBS.
Het CBS houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming. Het energiebedrijf concludeert dat Nederlanders in de Randstad in de regel aanzienlijk minder kwijt zijn dan daarbuiten.
Kosten het laagst in de stad
In en rondom de grotere steden zijn Limburgers het minst kwijt aan hun energierekening. Zo betalen inwoners van de gemeenten Maastricht en Heerlen minder dan 4000 euro per jaar. Daartegenover staat dat er liefst elf Limburgse gemeenten zijn waar je gemiddeld meer dan 5000 euro kwijt bent. Nederweert en Bergen spannen de kroon: hier bedragen de jaarlijkse energiekosten bijna 5200 euro.
Appartementen en stadsverwarming
Deze verschillen zijn volgens Zonneplan goed te verklaren. In de gemeenten waar de energiekosten het hoogst zijn, ligt de gemiddelde woningwaarde ook het hoogst. Dat komt deels doordat gemeenten als Maastricht, Heerlen en Kerkrade – waar de energiekosten relatief laag zijn – aanzienlijk meer meergezinswoningen (veelal flats) kennen dan bijvoorbeeld Mook en Middelaar of Weert. Hier is in de regel minder gas nodig om de woning warm te stoken dan in een grotere eengezinswoning.
Bovendien is een (klein) deel van de woningen in Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen aangesloten op stadsverwarming. Dat houdt in dat een gedeelte van de woningen in deze gemeenten centraal worden verwarmd. Daarvoor wordt restwarmte uit onder meer fabrieken en afvalcentrales gebruikt. De prijzen hiervoor zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van de gasprijs, maar zijn de afgelopen maanden desondanks aanzienlijk minder hard gestegen.