Regelingen voor mensen met een laag inkomen in de EU moeten beter op elkaar worden afgestemd, vindt het Europarlement. Dat kan volgens het Parlement met een nieuwe EU-richtlijn die het minimuminkomen in de lidstaten moderniseert en verbetert. Uiteindelijk moet dit ervoor zorgen dat de vermindering van koopkracht onder kwetsbare huishoudens wordt tegengegaan.
Het Europees Parlement besprak dinsdag de voorstellen van de Europese Commissie om tot regelingen voor minima te komen die passen in de huidige tijd. Een meerderheid van de parlementariërs wil één richtlijn voor alle lidstaten voor een adequaat minimuminkomen. Die moet ervoor zorgen dat regelingen voor mensen met een laag inkomen in alle EU-landen vatbaar en efficiënt worden. Hierover werd woensdag een resolutie aangenomen om dit voor elkaar te krijgen.
Ook zou een dergelijke richtlijn ervoor zorgen dat werklozen beter aan een baan kunnen komen. Tegelijkertijd moet in iedere lidstaat een goed sociaal vangnet komen dat sowieso een minimale levensstandaard garandeert. Om daartoe te komen, moeten de lidstaten hun eigen regelingen voor minima vaker onder de loep houden. Als het nodig is, moeten de regelingen worden gemoderniseerd. Bij de evaluatie moet de ‘nationale armoede-risico-drempel’ worden meegenomen. Die meet hoe groot het risico op armoede of sociale uitsluiting bij burgers is.
De Europarlementariërs willen dat regelingen voor minima beter onder de aandacht komen en toegankelijker worden. Op die manier moeten vooral kansarme en kwetsbare groepen, zoals dak- en thuislozen, worden bereikt. Niet alle EU-landen kennen regelingen voor de minima. Ook is er in een aantal lidstaten een zogenaamde ‘digitale kloof’ tussen mensen die mee kunnen komen en mensen die aan de onderkant leven. Het Parlement wil daarom maatregelen om deze problemen aan te pakken.
In het parlementaire debat van dinsdag nam Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) het op voor burgers aan de onderkant. ‘Voor de ouderen met een klein pensioen zijn de prijzen van de boodschappen gestegen. Ook voor de arbeidsongeschikten is de huur omhooggegaan. En ook voor de mensen met een bijstandsuitkering is de energierekening niet meer op te brengen. Overal in Europa nemen de betalingsproblemen toe,’ aldus de politica, die pleitte voor een richtlijn voor het minimuminkomen.