Vanessa Schellekens en haar gezin wonen al een tijdje in een beschimmeld huis in Sittard. Ondertussen wordt ze van het kastje naar de muur gestuurd. “Ik ben radeloos aan het worden.”
Op meerdere plekken in de woning zorgt de schimmel voor uiterst vervelende situaties. Toch grijpen de instanties niet in. “Ik probeer al sinds november vorig jaar hulp te krijgen van de woningbouwvereniging”, zegt Vanessa. Maar de gesprekken met Wonen Limburg leverden tot nu toe niets op. “Ik heb al heel vaak gebeld en wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Het interesseert ze echt helemaal niets. Ik ben eigenlijk een beetje radeloos aan het worden.”
Ongeveer een maand geleden zijn er meters geplaatst om de vochtigheid en de schimmels te meten. “Mij is verteld dat ik de rapportcijfers het beste kan delen met de woningbouwvereniging en de GGD. Medewerkers van de GGD zijn ook al bij mij thuis geweest. Vooral omdat ik een chronisch ziek zoontje heb en een dochter van bijna 9 jaar oud. Op haar slaapkamer is het zo erg dat je de schimmels proeft en ruikt”, vertelt Vanessa.
Het gezin heeft veel last van zilvervisjes. “Die houden natuurlijk van vocht. En dat terwijl ik gewoon heb gestookt toen de energieprijzen de pan uit rezen en voldoende ventileer. Ik moet zelfs mijn voordeur openzetten als ik de droger wil gebruiken. Dat kan ik toch niet doen, mensen kunnen dan zomaar naar binnen.”
Een woordvoerster van Wonen Limburg benadrukt dat vocht- en schimmelklachten altijd vervelend en vaak hardnekkig zijn. “Wij zijn diverse malen bij mevrouw geweest in verband met vocht- en schimmelproblemen. Daarbij hebben we ook uitgelegd dat het belangrijk is goed te ventileren. Na aanhoudende problemen hebben we een vochtexpert ingeschakeld. Die heeft ook de cv-leidingen in enkele omliggende woningen gecontroleerd om uit te sluiten dat het vocht daar vandaan komt. Vervolgens heeft er een duurmeting in de woning plaatsgevonden. Hierbij wordt via meetapparatuur de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 gedurende twee weken in de woning gemeten. Uit deze meting blijkt dat er niet goed geventileerd wordt in de woning. Er staat een afspraak gepland met de bewoner om de uitkomsten van het onderzoek te bespreken. Hier zal ook de GGD bij aanwezig zijn. Wij kunnen ons wel voorstellen dat mevrouw het allemaal wat lang vindt duren. Dat had beter gekund”, aldus de woordvoerster.
Schellekens laat weten wel degelijk de hele dag door te ventileren. “Ze weten dat ik de voordeur moet openzetten om de droger te gebruiken en dat alle roosters openstaan. In de winter stond mijn balkondeur op een kiertje. Met kerst zaten we te gourmetten in de kou.”
GGD Zuid-Limburg laat in een reactie weten nooit in te gaan op individuele zaken. Wel legt de woordvoerster graag de werkwijze uit: “Als GGD kunnen we benaderd worden bij situaties waarbij schimmel in het huis aanwezig is, dit kan door een woningbouwvereniging zijn, maar ook door de bewoner zelf. Als GGD komen we na een melding over schimmel in de woning op verschillende wijze in actie.”
Afhankelijk van de vraag die men heeft en de situatie, kan de GGD besluiten om op huisbezoek te gaan, bijvoorbeeld wanneer de bewoners gezondheidsklachten hebben en/of het gaat om kwetsbare bewoners (bijvoorbeeld kinderen, ouderen en mensen met gevoelige luchtwegen). “Tijdens dit bezoek bekijken we de situatie; hoe kan de schimmel hier ontstaan, wat kan de bewoner zelf doen en wat zou de verhuurder aan aanpassingen in de woning kunnen doen. Ook geven we tips over een goed binnenmilieu aan de bewoner(s). Soms nemen we voor meer informatie over de situatie ook contact op met de woningcorporatie, maar alleen als de melder hiervoor toestemming geeft. Na het huisbezoek wordt ons GGD-advies met gezondheidskundige informatie en handelingsperspectief per brief gedeeld met de bewoner(s). Deze brief is voor de bewoners en kunnen zij (eventueel) zelf delen met de woningbouwvereniging of andere betrokkenen. Als GGD zijn wij een adviesorgaan en kunnen wij nooit zaken afdwingen, dit is wel van belang om te weten. Alles bij elkaar geven wij de bewoner advies en informatie over wat te doen bij een slecht binnenmilieu, zoals vocht en schimmel. Zij kunnen daarna zelf contact opnemen met bijvoorbeeld de woningbouwvereniging die hier wel of niet mee aan de slag gaat”, aldus de woordvoerster.
Inmiddels heeft het gezin besloten een advocaat in de arm te nemen en juridische stappen te zetten.