Op dinsdag 24 juli kunnen bezoekers gluren bij hun buren in Susteren. Gluren bij de buren…is een samenwerkingsverband van diverse Heemkundeverenigingen en geeft de gelegenheid om mee te kijken over de schouders van de lokale verenigingen.
Iedereen is welkom en de ontvangst start om 19:00 uur in de H. Amelbergabasiliek, Vervolgens wordt er in groepen een zestal markante plekken bezocht. Deskundige inleiders zullen historische verhalen afwisselen met anekdotes.
Na afloop kunnen de bezoekers samen met de Susterenaren genieten van een afzakkertje in diverse horecagelegenheden.
De organisatie in Susteren is in handen van de Vereniging van Natuurvrienden
Het eerste dat niet-Susterenaren te binnen schiet, als je spreekt over een bezoek aan Susteren is ongetwijfeld de H. Amelbergabasiliek, een van de oudste kerken van Nederland. Deze kerk neemt nu eenmaal een prominente plaats in als het gaat om de historie en geschiedenis van het eeuwenoude Suestra, gelegen nabij de Rode Beek. Toch heeft ook de oude kern een rijke en boeiende historie. Legio verhalen zijn historisch verantwoord, andere komen voort uit overlevering van generatie op generatie. Waarheid en fictie worden dus vermengd.
“Gluren bij de buren…Susteren” neemt de bezoekers mee naar een aantal markante plekken die interessant zijn om bij stil te staan: uiteraard de Basiliek, maar daarnaast de Sjtadsmeule, de Gildeman, de Aw Mert, de Feurtherpoort, het kerkhof en de nabijgelegen Rode Beek. Sluit uw ogen, luister naar de verhalen en reis mee terug in de tijd. Alle plaatsen en hun verhalen staan op zichzelf en toch zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden.
‘In 714 wordt door Pepijn van Herstal en zijn vrouw Plectrudis een abdij gesticht in Susteren. Zij schenken het domein bij de beek Suestra aan Willibrord. De abdij wordt eerst bewoond door monniken en vanaf de late 9e eeuw door nonnen. In de 13e eeuw wordt het een stift voor adellijke stiftdames.
De Fransen sluiten het klooster en door gebrek aan onderhoud wordt de abdij bouwvallig en uiteindelijk afgebroken. De huidige St. Amelbergabasiliek gaat terug op de latere romaanse kerk van deze abdij. In het jaar 900 werd koning Zwentibold hier begraven. Ook andere heiligen vonden in Susteren hun laatste rustplaats.’