Met de verkiezingswinst van de BBB lijkt de kans klein dat provincies de komende jaren nog zullen investeren in grote zonneparken op landbouwgrond. De partij wil daarentegen “maximaal gebruikmaken van de bestaande bebouwde buitenruimte”, waarbij grote bedrijfsdaken een belangrijke rol zullen vervullen.
In Limburg loopt de gemeente Venlo in dat opzicht voorop, zo blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van CBS-cijfers. Ook Peel en Maas, Nederweert en Leudal gooien hoge ogen. Gennep beschikt daarentegen juist over veruit de meeste zonneweides.
Zonneplan analyseerde cijfers tot en met het tweede kwartaal van 2022. Cijfers vanaf september vorig jaar zijn nog niet bekend. Daaruit blijkt dat je in Limburg vooral in de gemeenten Gennep, Venlo en Roermond weilanden vol zonnepanelen tegenkomt. Gennep telt drie van zulke zonneparken, goed voor 16,7 megawatt aan vermogen. Samen kunnen de Limburgse gemeenten met hun zonneweides op een zonnige dag zo’n elfduizend huishoudens van stroom voorzien. Liefst 28 van de 31 Gelderse gemeenten beschikken volgens het CBS niet over noemenswaardige zonneparken.
Venlo heeft meeste bedrijfszonnedaken
De tendens is echter dat het vullen van grote bedrijfsdaken de voorkeur geniet boven zonnepanelen op weilanden. In dat kader doet de gemeente Venlo dit het best, met liefst 316 grote bedrijfsdaken vol zonnepanelen, goed voor bijna 104 megawatt aan vermogen. In Peel en Maas is het aantal zonnedaken met 330 groter, maar is de opwekcapaciteit bijna de helft: 59,6 MW. Verder beschikken ook Nederweert en Leudal over meer dan 30 megawatt aan vermogen op bedrijfsdaken en parkeergarages.
Noord-Brabant koploper grootschalige opwek zonne-energie
Alle grote zonnedaken en zonneweides bij elkaar genomen is Noord-Brabant de onbetwiste koploper, zo blijkt uit het onderzoek van Zonneplan. Liefst 1756 megawatt aan vermogen is er geïnstalleerd. Daarnaast groeide ook het aantal huishoudens met zonnepanelen de afgelopen jaren in Noord-Brabant het hardst, zo becijferde Zonneplan eerder. Limburg komt op plek acht, met 674 megawatt aan grootschalige zonnestroomproductiecapaciteit.