Kringloopwinkels maken zich grote zorgen over hun voortbestaan nu de overheid overweegt een registratieplicht in te voeren voor zowel de winkels als de donateurs. Dit betekend dat voortaan verplicht moet worden bijhouden welke spullen door wie worden afgeleverd en doorverkocht. Onmogelijk, zeggen de kringloopwinkels, die vrezen hun deuren te moeten sluiten vanwege de komende regelgeving.
Digitaal opkopersregister
De overheid wil heling en witwassen beter aanpakken. Eén van de manieren is het Digitale Opkopersregister. Alle opkopers en verkopers van tweedehands spullen moeten hierin verplicht goederen en de personen die deze aanbieden registreren. Maar volgens de kringloopwinkels schiet deze maatregel haar doel voorbij: “Wij zijn geen opkopers. Mensen schenken hun gebruikte voorwerpen aan ons. Het lijkt me sterk dat een dief bij ons zijn gestolen goederen gratis komt afleveren.”
Daarnaast verwerken kringloopwinkels zoveel spullen dat het helemaal niet haalbaar is om aan de registratieplicht te voldoen:
“Het gaat jaarlijks om een miljoen kilo aan spullen, veel heeft een serienummer om het mee te kunnen registreren. Dat doen we nu bijvoorbeeld al met fietsen. En voor tien fietsen hebben we nu een uur nodig om die te registreren, laat staan als we straks alles op die manier moeten gaan verwerken.”
Nu al handhaven
De Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) krijgt signalen van haar leden dat boa’s op de stoep staan en de kringloop verplichten om alle spullen te registreren. Gert-Jan Dekker, directeur bestuurder van Rataplan:
“We hebben gisteren (15 maart) bezoek gehad bij ons filiaal in Den Haag. Boa’s wijzen medewerkers erop dat ze verplicht zijn om alle elektronica te registreren, maar ook sieraden, fietsen etc. Het probleem is dat we dat echt niet kunnen. Daar komen bij ons letterlijk containers vol van binnen, van broodroosters tot radio’s. Vaak worden registratiegoederen ongezien voor de deur gezet of het zit onder in een doos. Dan kan je het eigenlijk al niet meer registreren.”