Komt het hotel in Koningsbosch er alsnog? We gaan het de komende weken zien. Een overzicht van het prestigeproject dat afgelopen week vooralsnog eindigde in een nachtmerrie.
In januari 2015 wordt het klooster voor 850 000 euro gekocht door coöperatie Rockvest Wonen van Saïd Bouharrou uit Nijmegen. Dat geld komt volgens Bouharrou van ‘externe Duitse investeerders, onder wie ook horecaondernemers’. De vraagprijs was 1,1 miljoen euro, maar na flink onderhandelen zakt de prijs. De voormalige eigenaar, Woongoed-2Duizend, kreeg het ondanks meerdere pogingen maar niet voor elkaar om een nieuwe bestemming te vinden voor het leegstaande klooster.
Grootse plannen
Bouharrou heeft grootse plannen. In maart 2015 dient hij bij de gemeente Echt-Susteren een plan in voor de bouw van 88 woningen in de kloostertuin en 64 appartementen in het klooster. De gemeente keurt het af omdat er niet zoveel behoefte is aan woningen in onze gemeente. Ook een aangepast plan met 45 woningen in de tuin en 60 appartementen in het klooster haalt het niet.
Als in september 2015 de gemeente wel enthousiast raakt van een nieuw plan, heeft Rockvest Wonen voor 1,1 miljoen euro verkocht aan Gelasius Vastgoedmaatschappij BV. Dat bedrijf is speciaal opgericht voor de herontwikkeling van het klooster in Koningsbosch. Bouharrou is aandeelhouder van Gelasius. In dat nieuwe plan wordt er een hotel gevestigd in het klooster met 86 kamers en in de kloostertuin nog eens 45 woningen. In het hotelcomplex komt ook een restaurant en een wellness- en beautysalon en in de tuin mogelijk een buurtwinkel.
Inwoners betrekken
In de periode daarna worden meerdere informatieavonden georganiseerd. Projectontwikkelaar Saïd Bouharrou (Gelasius) wil graag de buurtbewoners op tijd betrekken bij het proces. “Veel voorzieningen zijn de afgelopen jaren verdwenen uit Koningsbosch. We willen waar mogelijk graag aansluiten bij de behoeftes in het dorp zelf. Zo kunnen we bijvoorbeeld ruimte scheppen voor een buurtsuper en ontmoetingsplek voor omwonenden. Ook zal een groot deel van het complex toegankelijk blijven voor dorpsbewoners.”
Ook de gemeente benadrukt de kansen die de herontwikkeling van klooster Koningsbosch met zich meebrengt. Wethouders Jac Dijcks en Jos Wackers: “Onze gemeente ligt heel gunstig om meer toeristen en nieuwkomers uit Duitsland en België aan te trekken. De ambities zijn groot maar Koningsbosch mag ook een nieuwe impuls krijgen. We verwachten dat dit project lokaal zorgt voor meer werkgelegenheid en dat de leefbaarheid in het dorp verder versterkt zal worden.”
Het college van burgemeester en wethouders heeft dan al enkele aanvullende voorwaarden gesteld aan de herontwikkeling zoals eerst starten met de herbouw van het klooster zelf en respectvolle omgang met het monumentale karakter daarvan, maar ook de noodzaak om investeerders bij het project te betrekken om de haalbaarheid te garanderen.
Brief Openbaar Ministerie
In september 2016 keurt de gemeenteraad het gewijzigde bestemmingsplan goed, maar daarvoor (juli 2016) had het Openbaar Ministerie (OM) al een brief naar burgemeester Jos Hessels gestuurd. Het OM raadt hem aan om de ontwikkelaar te laten doorlichten door Landelijk Bureau Bibob. Gelasius wordt hierover geïnformeerd en stelt de gemeente gerust. Saïd Bouharrou geeft zelf aan ooit verdacht te zijn geweest van hypothecaire fraude, maar daarvan zou hij zijn vrijgesproken. Reden voor de gemeente om gewoon door te kunnen met de vergunningsprocedures.
In april 2017 neemt Bouharrou afstand van het project. Hij draagt het over aan zakenpartner Jan Stor. Hij woont in het klooster en beheert het. Andere projecten en maatschappelijke activiteiten vergen te veel tijd voor Bouharrou. Wel blijft hij de enige aandeelhouder van Gelasius BV. Omdat het lang duurt voordat Gelasius alle gegevens van de vergunningsaanvraag aanlevert, kan het Bibob-onderzoek pas in juni 2017 starten.
Hilton
In september 2017 wordt Hilton tijdens een persconferentie gepresenteerd als exploitant van het nieuwe hotel. Het wordt dan het eerste Curio-hotel in Nederland. Curio Collection by Hilton is een wereldwijd merk van hotels en resorts uit het hogere segment en worden nauwkeurig geselecteerd op karakter en uitstraling. Het hotel krijgt 100 kamers, een kwalitatief restaurant en een bar. De neogotische en neoromaanse architectuur van het klooster blijft grotendeels intact.
Wethouder Jos Wackers van de gemeente Echt-Susteren is razend enthousiast: “We zijn als gemeente erg blij dat een gerenommeerd concern als Hilton zich wilt vestigen in onze gemeente. Echt-Susteren wordt daardoor op een mooie manier op de kaart gezet. Daarnaast is dit goed nieuws voor de leefbaarheid in Koningsbosch en voor het behoud van het historische kloostergebouw’’. In 2020 moet de opening plaatsvinden van het hotel.
Vergunning geweigerd
Woensdag 25 oktober wordt bekend dat de gemeente de omgevingsvergunning heeft geweigerd vanwege het vermoeden van crimineel geld. Volgens het onderzoek van Landelijk Bureau Bibob ‘bestaat er ernstig gevaar dat het project gefinancierd zal worden met uit strafbare feiten verkregen middelen en dat er ernstig gevaar bestaat dat de vergunning gebruikt zal worden om strafbare feiten te plegen dan wel uit strafbare feiten verkregen voordeel te benutten.”
Projectmanager Jan Stor van Gelasius reageert geschrokken en strijdvaardig. Wij gaan het advies grondig en zorgvuldig bestuderen en zullen binnen deze twee weken met een goed onderbouwde zienswijze komen zodat de vergunning alsnog verleend kan worden. Wij zien geen enkele reden waarom de vergunningaanvraag geweigerd zou moeten worden. Wij herkennen ons niet in de zeer onzorgvuldige uitlatingen van de burgemeester en hij schetst helaas een beeld dat niet klopt. U mag van mij aannemen dat ik er alles aan zal doen om dit project doorgang te laten geven in het belang van de gemeenschap en alle betrokken partijen. Wij doen dit voor de gemeenschap van Koningsbosch, absoluut niet voor het college van B&W.” Binnen twee weken wordt duidelijk of het Gelasius lukt om de gemeente alsnog te overtuigen. Ondertussen hebben de fracties PNES, CDA en DES schriftelijke vragen gesteld aan het college van B & W.
Bij de Gelderlander reageert ook Bouharrou op de beschuldigingen. Hij vindt het een aanslag op zijn integriteit. In Nijmegen is moskeebestuurder Bouharrou volgens de krant uitgegroeid tot een rolmodel. Hij is maatschappelijk zeer betrokken, komt op voor de rechten van homo’s en transgenders, is aanjager van ontmoetingen tussen de islamistische en de joodse gemeenschap en zet zich in voor minima.