Er zijn in ons land groenten op de markt gekomen die mogelijk besmet zijn met Listeria monocytogenes.
Het gaat om bevroren groenten van een fabriek in Hongarije van de producent Greenyard. De producten worden uit voorzorg uit de handel gehaald.
De groenten zijn verkocht als diepvriesgroenten of zijn verwerkt in diverse andere producten. Het is aan betrokken bedrijven deze producten uit de handel te halen.
Vanwege de omvang van de partijen ingevroren groenten is nu niet bekend in welke producten de ingevroren groenten zijn verwerkt.
Om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden is het verstandig bevroren groenten voor consumptie goed te verhitten.
Dat geldt vooral voor risicogroepen, ouderen, zwangere vrouwen, pas geboren baby’s en volwassenen met een verzwakt afweersysteem. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden.
De Hongaarse overheid heeft de fabriek van Greenyard in Hongarije als bron aangewezen van een lopende Listeriose uitbraak in Europa. De productielijnen van de betreffende fabriek zijn inmiddels gestopt.
In Nederland zijn geen gevallen van Listeriose bekend, die verband houden met de Hongaarse producent. Medio juni was er – sinds 2015 – sprake van in totaal 47 mensen die ziek zijn geworden die bevroren groenten hebben gegeten die in de Hongaarse fabriek is gemaakt.
Van hen zijn 9 mensen uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.