Het aantal meldingen van tekenbeten is de afgelopen drie weken hard gedaald. Volgens onderzoekers van het RIVM – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Wageningen University & Research komt dat door de aanhoudende droogte.
Om uitdroging te voorkomen, verstoppen teken zich beter, maar ook bij dit warme weer zijn ze actief. “Blijf dus op tekenbeten letten als je verkoeling zoekt in het bos, in de duinen of in het park”, meldt het RIVM.
In juli en juni krijgen onderzoekers van het RIVM en Wageningen University via tekenradar.nl normaal gesproken altijd de meeste tekenbeet-meldingen binnen. “In deze twee maanden lopen we in Nederland elk jaar meer dan 500.000 tekenbeten op. Ook dit jaar kregen we in juni heel veel meldingen binnen, maar drie weken geleden daalde dat aantal opeens heel sterk”, vertelt Kees van den Wijngaard, epidemioloog bij het RIVM.
Van den Wijngaard: “Midden in de zomer zien we meestal meer tekenactiviteit. Het aantal meldingen op tekenradar.nl was de afgelopen twee weken echter bijna twee derde lager ten opzichte van dezelfde periode in de voorgaande jaren.” Wellicht zoeken meer mensen verkoeling in het zwembad of het terras, maar bekend is dat teken uitdroging vermijden door bij heel warm en droog weer dieper in de strooisellaag te kruipen.
Heb je toch een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. Kijk op www.rivm.nl/tekenbeet hoe je het best een teek kunt verwijderen.
Jaarlijks lopen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten op, waardoor 27.000 mensen de ziekte van Lyme krijgen.