Een minderjarige heeft zondag 112 gebeld met de mededeling dat er midden in het bos aan de Vogelzankweg in Landgraaf een dood kind lag.
Hierop rukten de hulpdiensten in groten getale uit. Uiteindelijk kwam de politie erachter dat het een misselijkmakende grap van een minderjarige was. Hij had een durfvraag gekregen bij waarheid, doen of durven. “Hier zitten wij, politiemensen, ambulancepersoneel en meldkamermedewerkers niet op te wachten! Aanrijdend gaat er vanalles door ons heen en bereiden wij ons voor op het ergste! Wij zetten onze eigens levens op het spel, voor jou!”, aldus de politie.
Bij een valse 112-melding zal degene die de valse melding heeft gedaan, worden opgespoord. Dat kan omdat alle gegevens van telefoons opgevraagd kunnen worden. Als je een valse melding doet (dit betekent: zeggen dat er iets gebeurt wat niet waar is) of misbruik maakt van 112 (alleen bellen en de verbinding verbreken of lachen, schreeuwen, schelden, etc.), dan pleeg je een misdrijf. Dat wil zeggen dat het als een zwaar vergrijp wordt gezien. De politie zal dus ingrijpen.
“Bedenk dat er altijd mensen zijn die écht hulp nodig hebben omdat ze een hartstilstand hebben, hun huis in brand staat of worden overvallen. Je moet er niet aan denken dat deze mensen 112 niet kunnen bereiken omdat iemand anders een grap uithaalt en de lijn dus bezet houdt”, meldt de politie.