Officiële taxaties van onroerend goed, die worden gebruikt om de gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren te berekenen, stijgen dit jaar gemiddeld met 17%, aldus de officiële toezichthoudende instantie Waarderingskamer.
De verhoging is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de locatie, het type onroerend goed en de staat ervan, aldus de organisatie. Er zijn grote regionale verschillen. In Amsterdam stijgt de WOZ-waarde met ruim 20%, terwijl in Lelystad de stijging met 27% de hoogste van het land is.
In Den Haag en Rotterdam ligt de stijging met 16% net onder het gemiddelde, terwijl in de noordelijke gemeente Dantumadiel in de provincie Friesland de stijging slechts 6,8% is. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor de berekening van de gemeentelijke en afvalstoffenheffing,
het eigenwoningforfait en in het puntenstelsel voor het bepalen van de maximale sociale huurprijs. De daling van de huizenprijzen in de tweede helft van vorig jaar is niet terug te zien in de WOZ-waarde, omdat deze gebaseerd is op marktontwikkelingen in 2021.