Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in de zaak van de mislukte bevrijdingspoging van een crimineel uit de gevangenis van Roermond.
De rechtbank legde 4 mannen maandag gevangenisstraffen tussen 24 en 30 maanden op voor het voorbereiden van een kaping van een helikopter op 11 oktober vorig jaar. Zij wilden de helikopter gebruiken om topcrimineel Benaouf A. te bevrijden uit de gevangenis van Roermond. Vijf andere verdachten werden vrijgesproken van het voorbereiden van de kaping: de rechtbank kon niet vaststellen dat zij wisten dat er een helikopter gekaapt zou worden.
Het Openbaar Ministerie legde de mannen poging tot kaping (van de helikopter) en een poging tot bevrijding (van de gevangene) ten laste. Voor poging moeten de daders echter zijn begonnen met de uitvoering van een strafbaar feit. Omdat de politie de mannen aanhield voordat sprake was van een begin van de uitvoering, kan de poging tot kaping en bevrijding bij geen van de verdachten bewezen worden.
Wel vindt de rechtbank bewezen dat 4 van de mannen al waren begonnen met voorbereidingen voor de kaping: ze hadden een tas met wapens en munitie in een auto gereedstaan vlak bij de plaats waar de kaping zou plaatsvinden. Bij de andere 5 verdachten kan de rechtbank niet vaststellen dat zij wisten van de kaping. Ook zijn zij niet te linken aan de tas met wapens die daarvoor gebruikt zouden worden.
Omdat de rechtbank de (ernstiger geachte) poging kaping en bevrijding niet bewezen acht, legt zij de mannen lagere straffen op dan de officier van justitie heeft geëist: 3 mannen krijgen 30 maanden celstraf en 1 man 24 maanden. Van de 5 verdachten die ook van de voorbereiding van de kaping worden vrijgesproken, krijgen er 2 wel celstraffen (12 maanden en 1 maand) voor de wapens die bij hen werden aangetroffen.
Het openbaar ministerie had celstraffen tussen de 7 en 9 jaar geëist en gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. “De rechtbank acht zowel de poging kaping van de helikopter als de poging bevrijding niet bewezen. Het OM is het daar niet mee eens. Ook is het OM van mening dat de hoogte van de wel oplegde straffen geen recht doet aan de ernst van de zaak”, schrijft het OM op Twitter.
Op 11 oktober 2017 wist de politie de uitbraak uit de gevangenis te voorkomen. Het was de bedoeling om topcrimineel Benaouf A. met een gekaapte helikopter uit de gevangenis te bevrijden. Benaouf A. is een kopstuk in de Amsterdamse Mocro-oorlog. Hij zit een gevangenisstraf uit van 12 jaar voor het aansturen van de liquidatie op de Amsterdamse-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh.
Dat was in oktober 2012 buiten bij een hotel in Antwerpen. Bouhbouh werd door A. waarschijnlijk verantwoordelijk gehouden voor de verdwijning van 225 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen. In totaal werden negen mensen aangehouden. Een tiende verdachte werd tijdens een achtervolging in Oud-Roosteren (Echt-Susteren) door agenten doodgeschoten.
Het OM Amsterdam gaat in beroep tegen de uitspraken die de rechtbank vandaag gedaan heeft tegen negen verdachten van betrokkenheid bij een ontsnappingspoging met een helikopter in oktober 2017. 1/2
— OM Amsterdam (@OM_Amsterdam) 12 november 2018
De rechtbank acht zowel de poging kaping van de helikopter als de poging bevrijding niet bewezen. Het OM is het daar niet mee eens. Ook is het OM van mening dat de hoogte van de wel oplegde straffen geen recht doet aan de ernst van de zaak. 2/2
— OM Amsterdam (@OM_Amsterdam) 12 november 2018
LEES OOK:
Tot 2,5 jaar celstraf na bevrijdingspoging van crimineel uit gevangenis Roermond