De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek doen naar het dodelijke ongeval met een spookrijder op de A73 eind 2017.
Op de avond van 19 november 2017 vond op de A73 bij Roermond, ten noorden van de Roertunnel, een dodelijk ongeval met een spookrijder. De 26-jarige Poolse spookrijder is door de Roertunnel gereden en bij het uitrijden van de tunnel frontaal op een tegemoetkomende auto gebotst. De bestuurster van deze auto, een 22-jarige vrouw uit Tilburg, en de spookrijder zijn hierbij om het leven gekomen. Dit dramatische ongeval heeft diep ingegrepen in de levens van de nabestaanden, laat de minister weten in een brief aan de Tweede Kamer.
In een eerder onderzoek, in opdracht van Rijkswaterstaat staat dat indien bij de eerste melding direct was
gedetecteerd of geconstateerd dat het een tunneltraject betrof en de melding was doorgezet naar de tunneloperator, de tunnel waarschijnlijk nog voor het passeren van de spookrijder gesloten had kunnen worden. Volgens het rapport is het zeker gezien het rijgedrag van de spookrijder achteraf niet te bepalen of dit de afloop
had beïnvloed.
Er zijn volgens de minister nog veel onduidelijkheden over de omstandigheden en de toedracht van
het ongeval. Daarnaast roepen recente onderzoeken nieuwe vragen op. “Daarom heb ik de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) verzocht om een onderzoek in te stellen naar het ongeval om waar mogelijk de onduidelijkheden weg te nemen en de vraag te beantwoorden welke lessen er kunnen worden getrokken”, schrijft minister van Nieuwenhuizen. “Ik hoop dat dit onderzoek de vele vragen die nog altijd bestaan rondom het ongeval zal kunnen beantwoorden en aanknopingspunten zal bieden om tot structurele verbeteringen te komen ten aanzien van spookrijden in het algemeen en de specifieke situatie rond de A73 in Roermond in het bijzonder.
De minister betreurt het zeer dat de nabestaanden onnodig lang hebben moeten wachten op informatie over het ongeval waarbij hun dierbaren om het leven kwamen. Hiervoor zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden. Met hen is afgesproken dat zij vanaf nu nauwgezet worden geïnformeerd.