Door de coronapandemie staat de ziekenhuiszorg wereldwijd al twee jaar onder druk. Dat is bij VieCuri in Venlo in extreme mate het geval. Naar verwachting heeft de coronapandemie ook in 2022 weer vergaande (financiële) gevolgen voor het ziekenhuis. Desondanks heeft VieCuri met de meeste zorgverzekeraars goede uitgangspunten bereikt voor de zorg in 2022. Dat geldt niet voor Menzis.
De uitkomsten van de gesprekken van de landelijke koepels NVZ en ZN bepalen of en wanneer VieCuri de afspraken kan omzetten in definitieve contracten voor 2022 met de zorgverzekeraars. Die contracten zijn zeer belangrijk. Voor patiënten betekent zo’n overeenkomst namelijk dat de zorgkosten uit het basispakket van een behandeling in VieCuri vergoed worden. Zonder overeenkomst zou het ziekenhuis de rekening rechtstreeks aan de patiënt moeten sturen. Dat risico kan dus bij Menzis aan de orde te zijn.

De kleurcodes in bovenstaande tabel geven de status van de lopende contractonderhandelingen aan. Groen betekent dat VieCuri goede uitgangspunten heeft geformuleerd voor een contract met deze zorgverzekeraar in 2022. Oranje geeft aan dat er nog constructieve overleggen nog worden voortgezet.
Al eerder was bekend dat Zilveren Kruis de zogenaamde budgetpolis niet honoreert bij VieCuri. Uiteraard betreft dit niet de spoedzorg, daarvoor kunnen Zilveren Kruis-verzekerden met een budgetpolis gewoon bij VieCuri terecht. Een overzicht van de verschillende (budget)polissen van Zilveren Kruis staat hier.
Kies zorgverzekeraar met zorg
Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht zich te verzekeren tegen ziektekosten. Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. De patiënt betaalt echter altijd een eigen risico. Dit eigen risico is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. De meeste zorg die VieCuri verleent, valt onder de basisverzekering. Deze zorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het ziekenhuis dient de rekening van de patiënt rechtstreeks in bij de zorgverzekeraar. Daarnaast biedt VieCuri zorg die niet in de basisverzekering zit. Zorg die niet als basiszorg wordt vergoed, betaalt de patiënt (deels) zelf, tenzij deze hiervoor een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Welke zorg men precies aanvullend kan verzekeren, hangt af van de betreffende verzekeringsvoorwaarden.
Als een patiënt niet weet of een onderzoek of behandeling wordt vergoed, of vragen heeft over het eigen risico, kan de zorgverzekeraar nadere informatie geven.
Selectieve (Budget)Polissen Zilveren Kruis
Voor de Selectieve (Budget)Polissen van Zilveren Kruis is er voor de periode 2022 tot en met 2024 géén contract met VieCuri afgesloten. U betaalt een (groot) gedeelte van de zorg zelf, met uitzondering van spoedzorg, zorg voor kinderen jonger dan 18 jaar, zorg op grond van tertiaire verwijzing, verloskundige zorg en eerstelijns diagnostiek.
Voor spoedzorg kunt u met een Selectieve (budget)polis van Zilveren Kruis dus gewoon bij VieCuri terecht. Echter de uit de spoedzorg voortvloeiende planbare (vervolg)zorg wordt niet (volledig) vergoed.
Zilveren Kruis heeft de volgende Selectieve (Budget)polissen:
- ZieZo Selectief Polis
- Zilveren Kruis Basis Budget
- Zilveren Kruis Basis budget ABN
- Zilveren Kruis Basis budget Rabobank
- Zorg Plan Selectief polis
- Principe Polis Budget
Voor alle bovenstaande selectieve (budget)polissen van Zilveren Kruis geldt dat u met één van deze polissen de planbare zorg in VieCuri niet (volledig) vergoed krijgt. Uw zorgverzekeraar kan u, op uw verzoek, ook bemiddelen naar een andere voor de selectieve (budget)polis gecontracteerde zorgaanbieder. Vraag altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of de betreffende behandeling in VieCuri vergoed wordt. Uw zorgverzekeraar kan u, op uw verzoek, ook bemiddelen naar een andere voor de selectieve polis gecontracteerde zorgaanbieder.