In Nunhem heeft het hele dorp zich bij elkaar gepakt om te zorgen dat de Servaaskapel gerestaureerd en behouden kan worden. De kapel speelt al generaties een rol in het leven van de inwoners en dit willen zij zo houden. Bekijk en lees hier hun verhaal.
In het schilderachtige kerkdorp Nunhem bevindt zich een prachtige historische kapel die bekendstaat als de Servaaskapel. Deze kapel verkeert in een zorgwekkende staat van verval en heeft dringend restauratie nodig.
De bewoners van Nunhem hebben hun krachten gebundeld om deze kapel te behouden en te herstellen. We roepen iedereen op om na te denken over hoe ze kunnen bijdragen aan dit mooie burgerinitiatief.
De Servaaskapel is een toegewijde plaats waar men een kaarsje kan branden met een speciale intentie, waar men op een idyllische manier kan trouwen, of waar men een kind kan laten dopen. Het is een bijzondere plek waar tradities worden gekoesterd, zoals het jaarlijkse bloementapijt en de processie met openluchtmis.
Magische Kerst Nunhem
Op 9 en 10 december vindt het Magische Kerst in Nunhem bij de Servaaskapel plaats. Er is een kerstmarkt, schaatsbaan en een wondere wereld voor de kinderen. Uiteraard zijn er ook diverse hapjes en drankjes verkrijgbaar. De gehele opbrengst komt ten goede aan de restauratie van de Servaaskapel.
Geschiedenis van de kapel
De geschiedenis van de kapel gaat terug tot het jaar 1288, toen Servaas al werd vereerd in Nunhem. Documenten uit 1796 maken melding van een kapel, destijds bekend als het “Sinte Servaes husken” of het Sint Servaashuisje. Dit eenvoudige kapelletje was waarschijnlijk gemaakt van hout en had een rieten dak. Helaas zijn er tot op heden geen tekeningen of foto’s van dit gebouwtje gevonden.
De kapel uit 1796 raakte in zo’n slechte staat dat in 1891 werd besloten om deze af te breken en een nieuwe kapel van steen te bouwen. De nieuwe kapel werd ontworpen, gebouwd en gedeeltelijk gefinancierd door J. van Groenendael uit Amsterdam. Joachim Franssen, een welgestelde inwoner van Nunhem en tevens de bouwer van de St. Jobkapel, heeft ook bijgedragen aan de bouw.
De kapel heeft leien op het dak en in het torentje bevindt zich een klein klokje dat wordt geluid bij plechtige gelegenheden. Op 16 mei 1892 kwam deken Corsten van Roermond naar Nunhem om de nieuwe kapel plechtig in te wijden.
