Met de hoge huizenprijzen lijkt een woning waar nog het nodige aan geklust moet worden interessant. Wij vroegen 2000 Nederlanders in hoeverre hun voorkeur uitgaat naar een kluswoning ten opzichte van een duurdere, maar wel instapklare woning. Daar blijken we per provincie nogal anders over te denken!
In het licht van de huidige economische uitdagingen en gestegen huizenprijzen lijken veel Limburgers bereid te zijn om in een kluswoning te investeren. Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, stelt: “De cijfers tonen aan dat Limburgers, net als veel andere Nederlanders, flexibel zijn in hun woonkeuzes. Dit kan zijn ingegeven door zowel de specifieke situatie op de Limburgse huizenmarkt als de mentaliteit van de inwoners zelf.”

Starters zien klussen als een kans
Landelijk gezien valt op dat vooral de jongeren groep woningzoekenden (twintigers en dertigers) het moeten klussen aan een woning niet zien als een obstakel. Dit is mede te danken aan het feit dat op dergelijke woningen vaak niet meer overboden hoeft te worden. Daarnaast blijkt uit het onderzoek van Slimster dat er meer mannen openstaan voor het klussen (25,9%) dan vrouwen (17,4%).
Klusvoorkeur in Limburg
Limburgers’ voorkeur voor kluswoningen ligt dus boven het landelijke gemiddelde. “Dit kan een teken zijn van een sterke gemeenschapszin en de bekende Limburgse aanpakkersmentaliteit. Ook kan de beschikbaarheid van geschikte kluswoningen in de provincie hierin een rol spelen,” aldus Schuurman.
Hoge energiekosten
Schuurman benadrukt tot slot dat kluswoningen vaak ouder en minder goed geïsoleerd zijn. “Dit kan leiden tot hogere energiekosten, vooral met de huidige trend van stijgende energieprijzen. Het is essentieel dat kopers dit in overweging nemen bij de keuze van hun toekomstige woning.”
