De stadskaarten van Nederlandse steden die in de 17de en 18de eeuw als gravures werden gepubliceerd, zijn wereldberoemd. Deze zijn door Nederlandse kaartenmakers vervaardigd en hebben een voor die tijd grote nauwkeurigheid.
Kenmerkend voor de kaarten is de driedimensionale weergave van de bebouwing vanaf een hoger punt bezien. Als het om belangrijke gebouwen gaat zoals kerken, paleizen en raadhuizen, zijn deze tot in grote detail weergegeven. De oorspronkelijk plattegronden zijn in veel gevallen niet ingekleurd en de plattegronden die dat wel zijn dragen de ingetogen kleuren die in de 17de en 18de eeuw gangbaar waren.

De niet ingekleurde plattegronden die in archieven worden bewaard zijn de afgelopen decennia gedigitaliseerd en in hoge resolutie beschikbaar gesteld voor het publieke domein. Dat maakte het mogelijk om digitaal eigentijdse kleuren aan de stadskaarten toe te voegen.
De kleuren zijn zeer nauwgezet met de hand aangebracht en door het gebruik van verschillende tinten komt Maastricht 1649 opnieuw tot leven. Het kost gemiddeld zo’n 50 uur om een kaart in te kleuren.
Dankzij de heldere kleuren en de hoge resolutie is de stadskaart beter leesbaar geworden en zijn meerdere details te herkennen die in de historisch ingekleurde versies onherkenbaar blijven. De digitaal ingekleurde stadskaart van Maastricht 1649 laat de verschillende onderdelen van de toen bestaande versterkingen rond de stad goed zien.
Andere details op de stadskaart geven informatie over het leven in de stad waar toen zo’n 20.000 mensen woonden. Heel opmerkelijk zijn de 8 molenboten die twee aan twee verankerd in de Maas liggen. Molenboten werden vooral in het oosten van het land gebruikt in plaats van de ‘landmolen’. Een molenboot had aan elke zijde een waterrad was gekoppeld aan een molensteen in het huisje.
De lege cartouche aan de rechterzijde springt ook in het oog. Hierin had de legenda moeten staan maar is door de maker niet ingevuld.
Het waterrijke zuidelijk deel onderscheidt zich in de oude stad. Het riviertje Jeker kronkelt met 2 vertakkingen door de stad om weer vlak voor de uitstroom in de Maas bij elkaar te komen.

De full colour versie van Blaeus stadskaart biedt veel kijkgenot, zeker voor de inwoners van Maastricht.
Voor meer informatie ga naar www.historischestadskaartenfullcolour.nl of https://www.instagram.com/hist.stadskaartenfullcolour/