Dit heeft het college op 9 mei jongstleden besloten. Wethouder Michel Graef: “De Elisabethmolen is een belangrijk historisch monument in Leudal en heeft een belangrijke functie als duurzame energiebron. Wanneer de waterkrachtcentrale weer in bedrijf kan worden genomen, kan deze ook weer bijdragen aan een duurzamer Leudal.”
Aanleiding
De Elisabethmolen stamt uit 1278 en heeft eeuwenlang dienst gedaan als graan-, zaag- en oliemolen. In de herfst van 2014 is de gemeente Leudal begonnen met de ombouw van de ruïne tot waterkrachtcentrale. De ruïne werd gestabiliseerd en van een waterrad en een turbine voorzien. Bovenop de ruïne werd een dak geplaatst. Een trap brengt bezoekers naar een loopvlonder vanwaar er een goed uitzicht is op het waterrad.
De historische Elisabethmolen in het Limburgse Leudal, die sinds 2015 dienst doet als waterkrachtcentrale, is sinds het voorjaar van 2022 stil komen te staan vanwege schade aan het systeem. Vanwege de geringe financiële middelen van Stichting St. Elisabethmolen is financiële steun noodzakelijk. Hiervoor heeft de Stichting contact gezocht met Gemeente Leudal, Leudal Energie en Zuidenwind en gevraagd om een evenredige bijdrage van alle drie de partijen.
50.000 kWh Stroom
Op 12 juni 2015 werd de Elisabethsmolen als waterkrachtcentrale in werking gesteld. Aangedreven door het water van de Leubeek wekt de molen jaarlijks zo’n 50.000 kWh stroom op, dat grotendeels geleverd wordt aan het naastgelegen restaurant.
Onvoorziene omstandigheden
In een overeenkomst tussen de gemeente Leudal en Stichting St. Elisabethmolen is opgenomen dat de gemeente in het geval van onvoorziene omstandigheden een financiële bijdrage/ondersteuning levert. De Stichting doet nu dan ook een beroep op deze overeenkomst en vraagt de gemeente Leudal, Leudal Energie en Zuidenwind om financiële steun om de waterkrachtcentrale te herstellen.