Om laaggeletterdheid effectiever aan te pakken hebben de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek, samen met overige partijen een samenwerkingsverband opgericht tegen laaggeletterdheid.
Om deze onderlinge samenwerking te bekrachtigen is het Taalakkoord Westelijke Mijnstreek ondertekend. Het doel is gezamenlijk de laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek te voorkomen en te verminderen. Om laaggeletterdheid te verminderen zetten partijen zich in om meer bekendheid aan het probleem te geven en laaggeletterden te helpen om hun weg te vinden naar een taalcursus.
Daarnaast zorgen ze voor formeel én informeel taalonderwijs, dat toegankelijk en betaalbaar is. Om laaggeletterdheid te voorkomen wordt taalplezier bij kinderen en volwassenen gestimuleerd. Laaggeletterdheid is overal en komt in alle lagen van de bevolking voor. Doordat laaggeletterden onvoldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen is volwaardig deelnemen aan de maatschappij vaak een probleem.
Op het thema laaggeletterdheid rust nog vaak een taboe. Daardoor is het lastig om taalproblemen bespreekbaar te maken. Op de eerste plaats voor laaggeletterden zelf, omdat zij zich schamen en het probleem vaak verbergen.
Maar ook voor de omgeving geldt dat men zich bewust moet zijn van dit probleem, signalen moet opmerken en het probleem bespreekbaar moet maken. De partijen die zijn aangesloten zijn bij het Taalakkoord Westelijke Mijnstreek zijn: Gemeente Sittard-Geleen, Gemeente Stein, gemeente Beek en Gemeente Schinnen, Cubiss Limburg, Vixia, Partners in Welzijn, ROCLeeuwenborgh, Stichting De Domijnen, Stichting Lezen & Schrijven.
Je bent niet laaggeletterd, maar wilt graag helpen? Dat kan als taalvrijwilliger. Je kunt dan iemand helpen met het verbeteren van basisvaardigheden als lezen en schrijven. Je leert bijvoorbeeld een deelnemer hoe hij e-mails schrijft, een bijsluiter leest of een sollicitatiegesprek voert. Je begeleidt een deelnemer een-op-een of geeft samen met een docent les aan een groepje.
Aanmelden kan via www.taalvoorhetleven.nl/taalvrijwilliger of bel gratis met 0800-0234444 voor meer informatie.
Voor meer informatie over het cursusaanbod kun je terecht bij ROC Leeuwenborgh door te bellen naaar 088-0015058 (Sylvana Oudendijk).