Zo’n 85 inwoners uit verschillende dorpskernen van Maasgouw kwamen op woensdagavond 12 april samen in gemeenschapshuis het Baekerhoes om met elkaar in gesprek te gaan en na te denken over de toekomst van het Clauscentralegebied. Dit alles in het kader van het onderzoek dat in opdracht van gemeente Maasgouw, provincie Limburg en RWE gedaan wordt naar het toekomstperspectief van het Clauscentralegebied.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door PosadMaxwan, de communicatie wordt uitgevoerd door participatiebureau EMMA. Er wordt een aantal toekomstscenario’s ontwikkeld voor dit gebied, waarvoor onder andere inwoners inbreng leveren. Deze eerste participatieavond stond dan ook in het teken van het ophalen van ideeën, wensen en zorgen. Uit de scenario’s wordt uiteindelijk een waarschijnlijk en richtinggevend toekomstperspectief gekozen door de gemeente Maasgouw, provincie Limburg en RWE.
De avond startte met een toelichting op het onderzoek en vragen vanuit het publiek. Daarbij uitten verschillende inwoners zorgen over kernenergie in Maasgouw en wilden zij graag meer weten over de samenwerking tussen RWE, gemeente Maasbracht en provincie Limburg.
Na het plenaire deel volgde een gesprek aan vijf verschillende thematafels. Deelnemers kregen na een korte introductie de mogelijkheid om hun ideeën, wensen en zorgen te delen en op te schrijven. Met een rijke opbrengst tot gevolg! In de komende alinea’s lopen we in vogelvlucht door de belangrijkste onderwerpen die per tafel zijn besproken. Dit artikel is geen uitputtend verslag, maar geeft wel een eerste indruk van de avond.
Landschap, natuur en recreatie
De tafel over het thema landschap, natuur en recreatie werd drukbezocht. Veel aanwezigen gaven aan regelmatig een ommetje te maken in het Clausgebied, de Linnerweerd en Molengreend en werden als zeer waardevol benoemd. Het gesprek aan deze tafel ging vooral over de natuurwaarde en groene kwaliteiten en hoe deze verbeterd kunnen worden. Ook werd vaak benoemd dat het geheel van hoogspanningsmasten, het TenneT-station en de Clauscentrale met meer groen wat minder zichtbaar gemaakt zouden kunnen worden. De koeltorens vormen voor veel mensen een belangrijk baken en geven een ‘bijna thuis’-gevoel.
Impact van de Clauscentrale op de leefomgeving
Over de impact van de Clauscentrale op de leefomgeving werden veel ideeën gedeeld. Er werd ook gesproken over hoe deze impact omgebogen kan worden tot iets positiefs, door bijvoorbeeld de educatieve waarde van de Clauscentrale te verhogen. Deelnemers gaven aan graag meer te weten te komen en meer betrokken te worden bij wat er achter de hekken van de centrale gebeurt. Er werden ook zorgen geuit over geluid- en lichtoverlast en uitstoot. Er moet daarbij volgens een aantal aanwezigen meer aandacht zijn voor de belevingswereld van omwonenden.
Energietransitie en verduurzaming
Aan de thematafel over de energietransitie en verduurzaming verzamelden zich al snel veel deelnemers. De aanwezigen bleken uiteenlopende gedachten te hebben over de energiebronnen van de toekomst voor de Clauscentrale. Er waren mensen die morele bezwaren zagen in sommige optionele energiebronnen. Er kwam niet een duidelijke voorkeur of afkeur voor de diverse opties voor de toekomst uit de gesprekken naar voren, daarvoor waren de meningen te gemêleerd. Wel benoemden vrijwel alle deelnemers nadrukkelijk risico’s die zij zagen. Er werd gevraagd ook die risico’s mee te nemen in vervolgstappen. Van elektromagnetische straling, de aardbevingsgevoeligheid van het gebied tot het verlies van leefkwaliteit. Een heleboel risico´s werden genoteerd.
Directe leefomgeving, verkeer en ontsluiting van het terrein
Aan deze thematafel werd een duidelijke boodschap meegegeven: houd voldoende rekening met de direct omwonenden bij alle mogelijke ontwikkelingen. Vooral bewoners van de Voortstraat ondervinden veel overlast van (bouw)verkeer en het overschrijden van de 30 km/u limiet. Toch waren er ook mensen die vinden dat er geen aparte ontsluitingsweg voor de Clauscentrale hoeft te komen. Zij zijn juist bang dat hierdoor natuur verloren gaat of er meer overlast komt.
Overige opmerkingen
Tot slot werd aan de tafel waar al het overige besproken kon worden gezegd dat er tegenover investeringen in de zware industrie ook investeringen in de omgeving gedaan moeten worden. De ontwikkeling van de Clauscentrale zou hand in hand moeten en kunnen gaan met het verbeteren van de leefbaarheid in de kernen rondom de energiecentrale.
Vervolg
In juni volgt er een tweede participatiesessie. Hierbij staan de voorstellen voor scenario’s centraal. De inbreng van omwonenden, opgehaald tijdens de participatiebijeenkomst op 12 april en tijdens diverse straatgesprekken, wordt gebruikt om deze scenario’s vorm te geven. Wilt u meer weten over het onderzoek en volgende participatiebijeenkomsten? Kijk dan regelmatig op onze website.