U zit buiten op het terras en opeens vallen er kevers uit de lucht. Het is echter niets om bang van te zijn, het gaat om de junikever – het kleinere broertje van de meikever.
De kevers zwermen rond boomtoppen of elektriciteitspalen, op zoek een partner om mee te paren. Als het vrouwtje een mannetje voor haar heeft gevonden en de daad heeft verricht, laat ze onmiddellijk vallen om ergens haar eieren te leggen. Dat is het, hoewel hij vaak onhandig en abrupt op je terras belandt.
Larven in het Gazon
De junikever kan in het verleden een echte overlast voor uw gazon hebben veroorzaakt. Omdat hij twee of drie jaar onder heeft doorgebracht Eerst in de vorm van een larve – een witte dikke larve – die vervolgens overgaat in een larve in een bruinachtige harige kever.
Wat is het verschil tussen meikever en junikever?
De meikevers worden 20-30 mm lang. De zijkant van hun achterlijf is zwart met witte driehoekige vlekken. De antennen, poten en vleugelschilden zijn roodbruin van kleur. Junikevers lijken sterk op de meikever, maar zijn slechts 14-18 mm lang en zijn dicht behaard.
Hoe kun je junikever bestrijden?
Het bestrijden van de larven van de junikever is lastig. Enerzijds omdat er geen chemische middelen beschikbaar zijn tegen dit insect, maar anderzijds ook omdat de engerlingen zich in de grond bevinden. Een goede optie is daarom het inzetten van het insectenparasitaire aaltje Heterorhabditis bacteriophora, oftewel Nemasys H.
In het najaar augustus t/m september is het tweede larvestadium van de junikever goed te bestrijden. Daarna gaan ze dieper de grond in. In het voorjaar april/mei kan een tweede poging worden gedaan.
De aaltjes zoeken na toediening in de grond actief naar de prooi en dringen deze binnen, waarna ze bacteriën afscheiden waardoor de prooi wordt gedood.