Het is al een tijdje droog en warm weer. Dat begint steeds meer gevolgen te hebben.
In Limburg is er sprake van toenemende lage grondwaterstanden en droogval van watergangen. De waterstand van de Maas daalt, terwijl de watervraag nog altijd zeer hoog is en blijft.
De LCW (Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling) is actief, volgt de droogtesituatie nauwlettend en treft waar nodig maatregelen. Rijkswaterstaat en de waterschappen (waaronder Limburg) werken hard om de droogte het hoofd te bieden en zetten zich in om zo efficiënt mogelijk met het beschikbare water om te gaan. Op veel plaatsen, waaronder Limburg, is het niet meer toegestaan om water te onttrekken aan het oppervlaktewater.
De watertemperatuur van de Maas ligt momenteel boven de 24 graden. De verwachting is dat deze de komende week verder zal stijgen. De waterkwaliteit neemt geleidelijk af. Er zijn meldingen van onder andere blauwalg, vissterfte en botulisme. Het aantal negatieve zwemadviezen en –verboden neemt toe. Rijkswaterstaat en waterschappen roepen vanwege de veiligheid op alleen te zwemmen op officiële zwemlocaties.
Het einde van dit weerbeeld is nog niet in zicht. Ook voor de komende periode verwacht het KNMI weinig neerslag, zowel in Nederland als in de stroomgebieden van Rijn en Maas. Aan de droogte komt daarmee voorlopig nog geen einde. Ook blijft het de komende periode nog relatief warm. Het neerslagtekort neemt hierdoor naar verwachting in de komende weken verder toe.
Via onderstaande tweet legt Rijkswaterstaat uit wat het allemaal doet.
Vanwege de aanhoudende #droogte en warmte blijven we de #waterstanden in de rivieren nauwlettend volgen. Wanneer nodig nemen we #maatregelen. Weten wat we zoal doen? Bekijk de video. https://t.co/ClgdWmj6OR pic.twitter.com/W0kucwgXxS
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) 18 juli 2018