Iedereen (ouder dan zes jaar) die vanaf dinsdag naar Duitsland reist, moet een negatieve coronatest kunnen tonen. Dat geldt ook voor werkenden en studenten. De Duitse politie zal steekproefsgewijs controles uitvoeren aan de grens.
Duitsland heeft de coronaregels voor het grensverkeer verscherpt vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. Ons land is zondag aangemerkt als hoogrisicogebied. Deze classificatie komt in beeld wanneer er in zeven dagen over een langere periode duidelijk meer dan 200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners worden aangetroffen. Deze drempel wordt in Nederland duidelijk overschreden. Voorheen hoefden Nederlanders in Duitsland pas een negatieve coronatest te tonen bij een verblijf van 48 uur en langer. Door de strengere regels, moet vanaf dinsdag meteen een negatieve test getoond kunnen worden. PCR-tests, antigeen (snel)tests en mogelijk ook zelftests onder supervisie inclusief een testcertificaat worden geaccepteerd.
De test mag niet langer dan 48 uur voor de reis zijn afgenomen. Voor pendelaars (werkenden en studenten) wordt een uitzondering gemaakt. Ook zij moeten een negatieve test voorleggen, maar die mag niet ouder zijn dan 72 uur. Die versoepeling is er zodat pendelaars zich maximaal twee keer per werkweek hoeven te laten testen. Ook krijgen zij de mogelijkheid dit te doen ná de grens in Duitsland, dus bijvoorbeeld op hun werklocatie of op school. Ouders die hun minderjarige kind naar school brengen en direct weer terugkeren, hoeven geen testresultaat te laten zien.
Wie om familiegelegenheden (relatie, kinderen) regelmatig naar Duitsland reist, moet ook een negatieve test kunnen tonen. Net als bij pendelaars geldt dat de test niet ouder dan 72 uur mag zijn. In alle overige gevallen mag de test niet langer dan 48 uur voor de reis zijn afgenomen. Personen die werkzaam zijn in de transportsector en het personen- en goederenverkeer zijn uitgezonderd op de testverplichting wanneer hun verblijf korter is dan 72 uur en de hygiëne en beschermingsmaatregelen in acht worden genomen.
De Duitse politie zal de testplicht steekproefsgewijs handhaven aan de grens. Het testbewijs mag zowel op papier als digitaal aan de handhavers worden getoond. Op het testbewijs moeten in elk geval de volgende punten staan: type test, test resultaat, uw naam en achternaam, de datum en tijd dat u bent getest en de datum en tijd van de uitslag, en de naam, de contact gegevens (lab/bedrijf) en de handtekening van degene die de test heeft afgenomen. Wie geen negatief testbewijs bij zich heeft, zal niet worden teruggestuurd, maar kan een test afnemen bij een lokale gezondheidsambt. Wel kan een boete worden uitgedeeld.
Waar kan ik mij laten testen als ik naar Duitsland moet? Niet bij de GGD, zij verstrekken geen testbewijzen voor dit doel. Als reiziger naar Duitsland kunt u zich laten testen bij een commerciële teststraat. Dit vereist wel een eigen financiële bijdrage. Voor Nederlandse grenspendelaars, scholieren en studenten die in Duitsland werken of naar school gaan, geldt dat er in Duitsland veel mogelijkheden zijn om zich te laten testen. Dit kan zijn bij uw werkgever, bij uw schoolinstelling of bij één van de testlocaties vlakbij de grens. U mag dus de grens oversteken voordat u de test doet, mits u wel een bewijs bij u heeft dat u daadwerkelijk in Duitsland werkt, studeert of naar school gaat. Als u in Duitsland woont en in Nederland werkt, dan kunt u uw werkgever onder specifieke voorwaarden vragen gebruik te maken van de regeling om ook hun werknemers te testen. Ook zij kunnen daarvoor een bewijs afgeven.
Er geldt daarnaast al langer ook een aanmeldplicht voor reizen naar Duitsland, door het invullen van het formulier op www.einreiseanmeldung.de. Uitzonderingen gelden voor onder andere een doorreis en verblijf tot 24 uur. Reizigers die regelmatig de grens passeren, hoeven slechts eens per week zich aan te melden.
LEES OOK:
Negatieve coronatest verplicht bij elke reis naar Duitsland – Limburg24