De afgelopen tijd heeft het veel geregend en deze week krijgen we ook nog de nodige neerslag. Het beeksysteem in Limburg is inmiddels behoorlijk vol.
Veel en langdurige neerslag doet de afvoer en waterpeilen stijgen en daarna in drogere periodes ook weer dalen. Via de waterstandenapp kun je zien dat de bollen op de kaart lokaal geel (verhoogde waakzaamheid) en sommige zelfs oranje (dreigende wateroverlast) kleuren.
Waterschap Limburg houdt de waterstanden in de hele provincie scherp in de gaten. Inspecteurs bekijken de situatie buiten en in de Centrale Regiekamer volgen hun collega’s de waterstanden 24 uur per dag. De inspecteurs zijn alert en nemen passende maatregelen als dat nodig is, zoals het verlagen van de stuwen.
Verwachting Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg verwacht Waterschap Limburg dat de afvoer in de Geul toeneemt. “Maar dat is niet verontrustend. De verhoogde afvoer zal, zoals we nu kunnen voorzien, niet tot problemen leiden. Voor de andere beken in Zuid-Limburg verwachten we ook geen problemen”, aldus het waterschap.
Verwachting Noord-Limburg
In Noord-Limburg is de verwachting dat door de regen het peil in de beken op locatie zal stijgen. Of dit tot overlast leidt (voor weilanden en akkers), hangt af van de plek waar het waterpeil hoog staat. Waterschap Limburg voorziet geen problemen voor bewoners.
Waterstand van de Maas
Voor de Maas verwacht Rijkwaterstaat ook geen problemen. Woensdag werd een eerste piek verwacht met een waarde tussen 850 m3/s en 1.050 m3/s. Het is mogelijk dat op 17-18 november een tweede piek optreedt, maar dit is nog onzeker. Vanwege afnemende neerslaghoeveelheden vanaf 18 november zal de afvoer niet verder doorstijgen.
Maatwerk bieden
Op plaatsen waar het mogelijk is en het dus geen negatieve gevolgen heeft voor de omgeving, blijven de stuwen in de hoge stand staan. Dit betekent dat er meer water wordt vastgehouden. “Dit doen we om de grondwatervoorraad in het voorjaar op peil te hebben. Bij klachten, voor maaiwerk of voor oogstwerkzaamheden kunnen de stuwen verlaagd worden. We bieden graag maatwerk”, aldus het waterschap.
Melding doen?
Ondervind je overlast van de hoge waterstand, meld het dan bij het waterschap via het online meldingenformulier of via het algemene nummer 088 – 88 90 100. Dringende meldingen over wateroverlast kan je melden via Meldkamer water door te bellen naar 0800 – 0341 (24 uur per dag, 7 dagen per week).
Wil je meer informatie over actuele waterstanden, ga naar waterschaplimburg.nl/actueel/waterbeeld-limburg/ of download de waterstandenapp van Waterschap Limburg via Google Play of de App Store. De meest actuele informatie en verwachting over de waterstanden en afvoeren van de Maas staat op waterinfo.rws.nl.