Vanaf zondag geldt er een nieuwe dienstregeling voor het bus- en treinvervoer. De dienstregeling van Limburg verbetert in het algemeen voor wat betreft aansluittijden, stiptheid en overstapmogelijkheden.
Na het akkoord van de provincie voor het vervoerplan, dat de basis voor deze dienstregeling is, is alle informatie vanaf nu voor de reiziger gemakkelijk terug te vinden in de reisplanners en op arriva.nl/dienstregeling.
Op 2 oktober jongstleden heeft de provincie Limburg haar akkoord gegeven op het vervoerplan van Arriva voor 2019. In dit plan, dat ten grondslag ligt aan de nieuwe dienstregeling voor bus en trein, komt de steeds verdere stabilisering van het netwerk in geheel Limburg naar voren. Door meer en betere analyses van de rijtijden zijn de overstaptijden verbeterd.
Ook wordt er met de inzet van materieel zo optimaal mogelijk ingespeeld op de vervoersvraag met het oog op duurzaamheid. Zo wordt voorkomen dat er lege of juist te volle bussen rijden. Belangrijk pluspunt voor reizende scholieren in heel Limburg is de formalisatie van de scholierenlijnen. Dat betekent dat de eerdere versterkingsritten, waarvoor het afgelopen jaar een grote vervoersvraag bleek, nu standaard in de dienstregeling zijn opgenomen.
In de nieuwe dienstregeling van Arriva was ook een internationale treinverbinding voorzien. Deze zou aanvankelijk Liège Guillemins, via Maastricht en Heerlen, verbinden met Aachen Hauptbahnhof. IIn Duitsland moest voor het nieuwe materieel in combinatie met de nieuw aangelegde infrastructuur op het traject, nog een goedkeuring worden verkregen. Eerder werd duidelijk dat België de goedkeuring per 9 december niet geeft. Helaas heeft ook de goedkeuring voor Duitsland vertraging opgelopen waardoor de treinverbinding pas later zal starten.
De oplevering van de benodigde infrastructuur en het daarna pas kunnen inzetten van de testritten geeft teveel druk op het correct afronden van de gehele procedure. Hierdoor vertraagt de start van de treinverbinding. Vanaf 9 december zullen de reizigers op (een deel van) het traject tijdelijk met bussen worden vervoerd.
De testritten zoals die voor materieel en de nieuwe infrastructuur in de eerste week van december waren voorzien, gaan gewoon door. Hoeveel vertraging de start van de treinlijn tussen Aachen en Maastricht hierdoor precies op gaat lopen, is nog niet duidelijk omdat Arriva daarvoor van de goedkeurende partijen afhankelijk is. De reizigersactie die de start van de lijn zou symboliseren (één dag gratis reizen op 16 december) vervalt en zal op een later moment worden aangeboden.
Medio november werd al duidelijk dat België de goedkeuring voor het nieuwe materieel niet zou afgeven. De belangrijkste reden daarvoor was dat de nieuwe treinen niet voorzien zijn van het nieuwe veiligheidssysteem ERTMS zoals België eist. De nieuwe treinstellen zijn wel voorzien van de huidig geldende veiligheidssystemen zoals die in de drie landen worden gehanteerd én voorbereid op inbouw van ERTMS zodra dit systeem ook op de spoortrajecten operationeel is en er ook een kabinetsbesluit is voor het aanleggen van ERTMS in Nederland (voorzien in 2019).
Door de toevoeging van de internationale treinlijn verandert de dienstregeling voor de treinverbindingen op een aantal punten. Voor reizigers van de stations Kerkrade, Chevremont en Eygelshoven betekent dit dat zij in Sittard kunnen overstappen op de IC richting Eindhoven en dat de directe overstap in de richting van Maastricht op de stoptrein zal zijn.
Deze aanpassing is nodig vanwege het (huidige) enkel spoor tussen Heerlen-Landgraaf én de tijdsvensters die beschikbaar zijn voor aankomst en vertrek van de internationale lijn in Aachen. Naar aanleiding van de wijzigingen is het niet langer mogelijk station Heerlen de Kissel te bedienen. Dit station wordt daarom vanaf 9 december voor onbepaalde tijd gesloten.
Zowel in Duitsland als België gaat de internationale trein rijden onder het nummer RE18 (Regionale Expres 18 = sneltrein). Ook in Nederland komt de treinlijn als RE18 op de borden. De eerdere S-nummer aanduidingen voor de treinen van Arriva in Limburg verdwijnen. Voor alle stoptreinen wordt RS als nieuwe lettercode gebruikt (Regionale Sprinter) en RE (Regionale Expres) voor de sneltrein. Volgens deze methodiek wordt de S1 tussen Nijmegen-Venlo-Roermond nu de RS11. De eerdere S2 Roermond-Sittard-Maastricht Randwijck wordt de RS12; de S3 tussen Kerkrade-Sittard wordt de RS15 en de stoptrein (eerder S4) tussen Heerlen-Maastricht Randwijck wordt de RS18.
Het is de bedoeling om eind 2019 ook een aantal streeklijnen in Limburg elektrisch uit te voeren. In 2026 moet het heel het openbaar vervoer van Arriva in Limburg zero emissie zijn.