Zaterdagmiddag heeft de Bestuursraad van Zuyderland bij de Zuyderlandlocatie in Heerlen een petitie in ontvangst genomen met vele duizenden handtekeningen. De actie kwam op gang nadat Zuyderland aangaf na te denken over scenario’s waarin er voor de toekomst op zowel locatie Heerlen als Sittard-Geleen optimale ziekenhuiszorg kan worden geleverd, maar de ziekenhuizen er na 2030 mogelijk anders uit gaan zien.
Zuyderland heeft veel respect en begrip voor de actie die zaterdag gevoerd is. “De toekomst van dit ziekenhuis en de zorg in het algemeen raakt ons allemaal. We hebben een gezamenlijk doel en staan in deze uitdaging écht náást elkaar in plaats van tegenover elkaar. Zuyderland pakt de uitgestoken handen zeker aan en luistert ook absoluut naar eenieder die vandaag actie heeft gevoerd”, aldus Zuyderland.
Er is echt nog geen keuze gemaakt. Daarom gaat de zorgorganisatie nog eens met de inwoners in de regio in gesprek, tijdens speciale bewonersbijeenkomsten. De eerste twee bijeenkomsten vinden plaats in zowel de Westelijke Mijnstreek (13 november) als in Parkstad (14 november). Hier legt Zuyderland de plannen nogmaals duidelijk uit en is er tijd en ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen. Meer informatie volgt.
Ook is sinds zaterdag zuyderland.nl/samenzorgen in de lucht. Daar vind je niet alleen extra informatie en antwoord op veelgestelde vragen, maar ook portretten met medewerkers die vertellen hoe zij nu al meegroeien met de zorg van de toekomst. Komende tijd wordt iedereen onder meer deze pagina steeds verder op de hoogte gehouden.
Zuyderland laat zaterdag verder via alle social media kanalen nog het volgende weten: “Heb vertrouwen in het feit dat we geen overhaaste beslissing zullen nemen. We horen ieders signaal, we nemen alle overwegingen mee in ons besluit om ook voor de komende tientallen jaren in de hele Mijnstreek-regio topzorg te kunnen blijven bieden. Want Zuyderland is en blijft ook Parkstad en dat vergeten we absoluut niet!”
Wat zijn de scenario’s?
Zuyderland maakt eind dit jaar een keuze uit twee toekomstbestendige profielen. Voor dat het zover is volgen er dus nog uitgebreide gespreksrondes met onder andere inwoners, huisartsen, verzekeraars, banken en diverse andere partners.
Scenario 1: | Scenario 2: |
Doorbouwen op de huidige situatie Nieuwbouw in Heerlen met weinig verandering in vergelijking met nu Spoedeisende/acute zorg (SEH, Intensive Care, Acute Opname), verpleegafdelingen en poliklinieken op allebei de hoofdlocaties Profiel locatie Heerlen blijft gericht op ‘acuut/hoog-risico’, profiel locatie Sittard-Geleen blijft vooral ‘planbaar/oncologisch’ | Spoedeisende en 24-uurszorg (SEH, IC, verloskunde, verpleegafdelingen) geconcentreerd in Sittard-Geleen In Heerlen blijft een vorm van spoedzorg in relatie tot de Huisartsenpost Poliklinische zorg blijft voor alle specialismen op beide hoofdlocaties In Heerlen een gloednieuw gebouw voor vrijwel alle dagbehandelingen. Bovendien het centrum voor digitale ziekenhuiszorg zoals thuismonitoring, zelfzorg en andere vormen van eHealth. Locatie Heerlen wordt het grootste dagbehandelcentrum van Nederland. |
Er is dus nog geen keuze gemaakt. Het is voor Zuyderland echter wel duidelijk dat scenario 2 de voorkeur geniet. Door het samenvoegen van de afdelingen waar nu al een nijpend tekort aan gespecialiseerd personeel ontstaat (Spoedeisende Hulp, Intensive Care), kan volgens het zorgconcern toekomstbestendige zorg van hoogwaardige kwaliteit beter worden gewaarborgd. Bovendien heeft samenvoeging van zorg in Zuyderland de afgelopen jaren geleid tot betere kwaliteit en hogere patiënttevredenheid.